Un nou model de inteligență artificială de la Google, AlphaGeometry, s-a confruntat cu rezultatele obținute de cele mai pricepute minți din lume la cele 16 ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică, desfășurate între 2000 și 2015.
În cadrul provocării, stabilită la 30 de probleme distincte de geometrie, programul informatic a reușit să rezolve cu succes nu mai puțin de 25 în timpul stabilit, apropiindu-se foarte mult de performanțele câștigătorilor medaliei de aur, care au obținut o medie de 25,9.
Cu toate acestea, rezultatul AI este mai bun atât față de scorul mediu de 19,3 puncte al câștigătorilor medaliei de bronz, cât și față de scorul mediu de 22,9 puncte al câștigătorilor medaliei de argint.
Un astfel de rezultat a mulțumit pe deplin echipa Google DeepMind care a proiectat AlphaGeometry. Echipa Google a creat AlphaGeometry prin combinarea unui sistem de limbaj neuronal cu un motor de deducție logică.
Pentru a antrena un software atât de complex, a fost nevoie de o procedură fără precedent față de cele utilizate pentru majoritatea chatbots. AlphaGeometry nu „vede” problemele, ci le rezolvă prin generarea de diagrame aleatorii și deducție.
Google dorește să extindă capacitatea AI la mai multe discipline matematice.