„Buturuga mică răstoarnă carul mare”: Ce se întâmplă cu leii din Kenya din cauza furnicilor?
Furnicile forțează leii din Kenya să-și modifice comportamentul de vânătoare și să schimbe prada, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Florida,SUA și publicat în revista Science.
Furnicile cu cap mare, despre care se crede că sunt originare din Mauritius, s-au răspândit în cea mai mare parte a lumii subtropicale și tropicale. Acest lucru a produs efecte greu de anticipat asupra ecosistemelor. Cercetătorii din Florida au analizat efectele apariției furnicilor menționate într-o regiune din Kenya.
Ei au constatat că există numeroase efecte ale interacțiuni dintre furnicile, copacii, elefanții, leii, zebrele și bivolii din savana locală. Concret, studiul a tras concluzia că apariția furnicii a forțat leii să renunțe la zebre și să atace în special bivoli.
„Acești invadatori minusculi dictează cine este mâncat și unde”
„Acești invadatori minusculi dictează cine este mâncat și unde”, a spus profesorul Todd Palmer, co-autor al studiului, potrivit Sky News.
Timp de trei decenii, echipa de cercetători de la Universitatea din Florida a folosit numeroase metode și a aflat că furnicile cu cap mare au atacat furnicile native de salcâm, lăsând copacii vulnerabili în fața elefanților.
Ca urmare, elefanții au mâncat frunzele, iar peisajele au căpătat o vizibilitate mai mare. Astfel, zebrele au putut să-i vadă pe lei de la mare distanță și să fie mai greu de prins. De aceea, leii au început să prefere grupurile de bivoli, mai periculoși la contactele directe, dar mai lenți și mai ușor de ajuns din urmă.