Jocurile video nu cresc agresivitatea și ar putea fi chiar benefice, indică un nou studiu
Există o idee răspândită că jocurile video îi fac pe oameni mai violenți, dar dovezile nu par să susțină acest lucru. De fapt, un nou studiu a demonstrat că jocurile video violente pot, de fapt, să scadă nivelul hormonilor de stres la unii jucători. Se pare că relația dintre conținutul jocurilor video și comportamentul jucătorilor este mai complexă decât se credea.
Ideea că jocurile video îi fac pe oameni mai violenți a fost o afirmație controversată timp de mulți ani. În cadrul sferei publice, actele de violență întâmplătoare au fost uneori puse pe seama utilizării jocurilor video de către autorii lor. De fapt, în 2019, după o serie de împușcături în școli din SUA, mulți comentatori au acuzat jocurile video că au inspirat violența.
Interesant este faptul că cercetările anterioare au arătat că explicația jocurilor video este adesea oferită de oameni atunci când atacatorul este un bărbat alb, mai degrabă decât negru. Acest lucru pare să sugereze un fel de punct orb cultural în care minoritățile rasiale sunt aasociate cu violența.
Această convingere i-a motivat pe cercetători să analizeze mai îndeaproape presupusa asociere prin examinarea efectelor fiziologice și psihologice ale jocurilor video violente asupra jucătorilor.
Jocurile video violente pot, de fapt, să scadă nivelul hormonilor de stres
„Sunt interesat de acest subiect, deoarece și eu sunt un jucător activ. Încă de mic am fost fascinat de jocurile video și de lumile virtuale. Mă jucam pentru că era distractiv, pentru că îmi plăcea competiția, dar și pentru a scăpa de o parte din stresul din viața mea de zi cu zi”, a declarat pentru PsyPost autorul studiului, Gary L. Wagener, cercetător doctorand la Universitatea din Luxemburg.
Pentru Wagener, neconcordanțele dintre studiile privind jocurile video și violența au reprezentat o curiozitate. Deși există unele care au sugerat o potențială legătură între jocurile video și creșterea agresivității, altele au arătat că nu este cazul. Dar reprezentările mediatice ale jocurilor violente nu reflectă complexitatea acestei dezbateri în curs de desfășurare. Ca atare, el a decis să ,,investigheze singur efectele jocurilor video violente”.
Wagener a recrutat 54 de participanți de sex masculin printr-un amestec de liste de corespondență ale universităților, social media și afișe publicitare. Fiecare participant a fost repartizat în mod aleatoriu să joace fie o parte violentă, fie una non-violentă dintr-un joc video. Fiecare participant a jucat pasajul care i-a fost atribuit timp de 25 de minute.
Efecte fiziologice benefice
Înainte și după ce participanții au jucat jocul, cercetătorii le-au măsurat nivelul de cortizol (un hormon al stresului) și de testosteron folosind probe de salivă. De asemenea, participanții au completat chestionare pentru a le măsura trăsăturile de personalitate. Aceste chestionare au evaluat nivelurile de narcisism, psihopatie, sadism și machiavelism, scrie IFL Science.
În cele din urmă, participanții au efectuat un test de asociere implicită pentru a le măsura tendințele agresive.
Contrar a ceea ce v-ați putea aștepta, rezultatele nu au constatat nicio modificare semnificativă a nivelurilor de testosteron în niciunul dintre grupuri. Mai mult, participanții care au jucat partea violentă a jocului au avut, de fapt, niveluri mai scăzute de cortizol după aceasta. Acest lucru sugerează că, mai degrabă decât să crească stresul, conținutul violent ar fi putut, de fapt, să-i relaxeze pe jucători.
În plus, rezultatele Testului de asociere implicită nu au arătat nicio diferență semnificativă între cele două grupuri de participanți.
„Ceea ce a fost surprinzător pentru noi, în cele din urmă, a fost faptul că jocul video violent nu a avut niciun efect asupra agresivității, chiar și luând în considerare efectele fiziologice și personalitatea, ci a oferit chiar efecte fiziologice benefice”, a adăugat Wagener.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Celule cerebrale crescute în laborator au învățat să joace un joc video din anii ’70
Kaspersky lansează un joc video care poate să fie jucat și la serviciu
O proteină numită după un joc video poate fi cheia tratării pacienților cu Parkinson