Un studiu arată că lumea va fi plină de orașe-fantomă până în 2100
Până în 2100, lumea va fi plină de orașe-fantomă, reiese dintr-un studiu. Un studiu publicat în revista Nature arată că un colaps demografic ar putea transforma metropolele în orașe-fantomă.
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au analizat datele recensământului populației din SUA pe o perioadă de 20 de ani pentru 24.000 de orașe. Ei au constatat că, până în 2100, aproape jumătate din cele 30.000 de orașe din SUA se vor confrunta cu un anumit tip de declin demografic.
„Implicațiile acestui declin masiv al populației vor duce la provocări fără precedent, care ar putea duce la perturbări ale serviciilor de bază, cum ar fi transportul, apa curată, electricitatea și accesul la internet”, se arată în studiu. Cu mai puțini locuitori, de exemplu, supermarketurile s-ar putea închide în unele zone, provocând „deșerturi alimentare”.
Toate statele americane se vor confrunta cu o scădere a populației
Potrivit studiului, 64% dintre centrele de populație ar putea suferi un declin de 12-23%.
Toate statele americane se vor confrunta cu o scădere a populației, cu excepția Districtului Columbia (Carolina de Sud) și a statului Hawaii.
Nord-estul și Midwest vor fi cele mai afectate, în timp ce Texas și Utah, care se confruntă în prezent cu un boom demografic, vor cunoaște o depopulare a centrelor urbane până în 2100, potrivit studiului.
Nu este însă vorba doar de Statele Unite, după cum a explicat Justin Hollander, expert în planificare urbană la Universitatea Tufts, „depopularea este peste tot, iar orașele trebuie să recunoască acest fapt și să înceapă să se pregătească în mod onest pentru acest posibil viitor”.