Câți ani se așteaptă românii să trăiască?
Românii se așteaptă să trăiască mai mult și consideră că sănătatea, starea de bine, adaptabilitatea și siguranța financiară au cel mai important rol în pregătirea pentru o viață longevivă. 52% dintre respondenții la un studiu consideră că este probabil să trăiască până la 90 de ani.
De asemenea, 73% dintre participanții la un studiu privind percepția despre longevitate desfășurat de NN în România, precum și în alte țări unde este prezent grupul, se declară pregătiți pentru o viață lungă. Cu toate acestea, 82% sunt preocupați de evoluția României în următorii ani și de impactul asupra vieții lor, costul de trai, perspectivele economiei și pieței muncii și datoria publică fiind principalele îngrijorări.
În acest context, doar 26% dintre respondenți spun că au reușit să-și asigure un viitor financiar confortabil. 37% consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce se reflectă în abilitatea lor de a face planuri pentru bunăstarea lor financiară la bătrânețe. Și cu toate că 53% spun că situația lor se îmbunătățește de la an la an, iar 41% au economii care să le acopere nevoile pentru cel puțin 3 luni, pe termen lung, 3 din 10 cred că nu vor reuși niciodată să aibă lucrurile pe care și le doresc în viață.
Ce înseamnă pregătirea pentru o viață mai lungă?
„Pregătirea pentru o viață mai lungă înseamnă în primul rând grijă pentru sănătatea fizică, emoțională și mintală și un stil de viață sănătos, cu mai puțin stres. Dar înseamnă și o viață trăită cu sens, timp petrecut cu cei care contează cel mai mult, experiențe care aduc bucurie și adaptabilitate la neprevăzut. O mentalitate orientată spre longevitate ajută oamenii să se pregătească nu doar pentru o viață mai lungă, ci pentru o viață mai bună pe o perioadă îndelungată, ceea ce implică finanțe personale bune și un viitor financiar sigur pe termen lung pentru o calitate mai bună a vieții”, a spus Kuldeep Kaushik, CEO al NN România.
56% dintre români sunt conștienți că trebuie să se gândească la wellbeing-ul lor financiar cât mai devreme în pregătirea pentru o viață longevivă, însă 82% consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe. 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării, 6 din 10 respondenți spunând că au o carieră pe care pot să o urmeze până la vârsta de 70 de ani.
59% dintre români, încrezători că vor trăi confortabil
58% au încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit atunci vor ieși la pensie. În același timp, aproape 70% dintre respondenți înțeleg cât ar trebui să economisească în plus pe parcursul vieții pentru pensie, prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar și prin alte soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, care îi pot ajuta să acceseze resursele financiare de care ar avea nevoie într-o situație neprevăzută. În acest context, 59% sunt încrezători că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, în concordanță cu standardul lor actual de viață.
Studiul privind longevitatea a fost desfășurat online în 2023, în rândul a 1.008 respondenți cu vârsta între 18 și 79 de ani dintr-un total de 11.585 de participanți din 11 țări în care NN Group își desfășoară activitatea.