Temperatura în Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, a scăzut vineri până la -25,3 grade Celsius, un îngheţ pe care oraşul nu l-a mai văzut de 74 de ani, a dezvăluit pe canalul său de Telegram şeful meteorologilor din oraş, Alexander Kolesov.
Precedentul record exista din 4 ianuarie 1950, când temperatura din oraş, atunci era numit Leningrad, a coborât la -25,1 grade Celsius.
În partea de nord-est a regiunii Leningrad, temperatura a scăzut până la -36 de grade Celsius, iar râul Neva care trece prin Sankt Petersburg a îngheţat.
Europa s-a confruntat în ultimele zile cu contraste puternice în ceea ce priveşte vremea: frigul extrem şi furtunile de zăpadă au perturbat transportul şi au închis şcolile în Peninsula Scandinavă, în timp ce vânturile puternice şi ploile abundente din vestul Europei au provocat inundaţii şi cel puţin un deces.
Temperaturile au coborât sub minus 40 de grade Celsius în nordul Europei. În Kvikkjokk-Årrenjarka, în Laponia suedeză, mercurul a coborât la minus 43,6 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani, a anunţat agenţia suedeză de ştiri TT.
Poliţia din cea mai mare parte a Danemarcei i-a îndemnat pe cetăţeni să evite deplasările inutile, în timp ce vântul şi zăpada au lovit părţile de nord şi vest ale ţării.