Gigantul Zhongzhi Enterprise Group se prăbuşeşte într-unul dintre cele mai mari falimente înregistrate în China. Datoriile ZEG se ridică la peste 64 de miliarde de dolari.
Gigantul chinez al sistemului bancar Zhongzhi Enterprise Group Co. s-a declarat în faliment, certificând prăbuşirea rapidă a unei firme care a supravegheat peste 140 de miliarde de dolari la apogeu, înainte de a ceda în faţa crizei imobiliare care a făcut ravagii în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
Zhongzhi a declarat că „în mod „evident” nu are capacitatea de a-şi plăti datoriile, potrivit unei note emise de Primul Tribunal Popular Intermediar din Beijing, care a acceptat cazul. Un audit a constatat că datoriile Zhongzhi se ridică la un total de 420 de miliarde de yuani până la 460 de miliarde de yuani (64,4 miliarde de dolari), comparativ cu active de 200 de miliarde de yuani, potrivit unei scrisori adresate investitorilor în noiembrie.
Căderea marchează unul dintre cele mai mari falimente din China, punând şi mai mult stres pe încrederea deja fragilă a consumatorilor şi investitorilor. Înregistrarea a avut loc la doar câteva luni după ce gigantul de creditare a declanşat primul val de îngrijorări pe pieţele financiare atunci când una dintre filialele sale, o companie fiduciară, nu a reuşit să ramburseze clienţilor produsele de investiţii cu randament ridicat, declanşând proteste la Beijing.
În timp ce creditorii sunt mai degrabă persoane fizice bogate decât instituţii financiare, ceea ce limitează impactul direct asupra sistemului financiar, colapsul expune potenţialele fisuri în sectorul fiduciar de 2,9 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri economice dezamăgitoare şi al agravării prăbuşirii pieţei imobiliare.
În ultimii ani, chiar şi atunci când trusturile rivale au redus riscurile, Zhongzhi şi afiliaţii săi, în special Zhongrong International Trust Co., au acordat finanţare dezvoltatorilor cu probleme şi au preluat active de la companii precum China Evergrande Group.
„Declinul persistent al pieţei imobiliare, politicile stricte şi măsurile financiare anticorupţie sporite au împiedicat colectarea la timp a activelor”, a declarat Zhao Jian, şeful Institutului de cercetare financiară Atlantis din Beijing. „Răscumpărarea acestor active a devenit extrem de dificilă.”
În noiembrie, autorităţile chineze au declarat că au deschis au multe investigaţii penale în ceea ce priveşte activitatea de gestionare a banilor grupului. Anterior, firma a dezvăluit un deficit de 36,4 miliarde de dolari în bilanţul său.
Cele mai mediatizate eşecuri din China din ultimii ani au avut tendinţa de a trece mai întâi prin restructurări ale datoriilor, evitând depunerea oficială a declaraţiilor de faliment. HNA Group Co, conglomeratul care s-a prăbuşit cu datorii de miliarde de dolari, şi-a încheiat activitatea de restructurare în 2022. China Evergrande Group, a cărui incapacitate de plată în 2021 a accelerat criza datoriilor imobiliare din ţară şi care posedă, în prezent, datorii de aproximativ 327 de miliarde de dolari, încă se luptă să evite lichidarea, nedepunând încă cererea de faliment.