La trei ani de la ieșirea oficială din Uniunea Europeană, din ce în ce mai puțini britanici cred că Brexitul a fost benefic pentru Regatul Unit. La șapte ani de la referendum, doar 22% dintre alegători par mulțumiți, potrivit CNews.
În ianuarie 2021, Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la trei ani distanță, entuziasmul alegătorilor pro-Brexit pare să se diminueze. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Opinium, la șapte ani de la referendum, doar 22% dintre britanici consideră că decizia de a părăsi Uniunea Europeană a fost benefică pentru Regatul Unit.
Concret, pentru marea majoritate a publicului, „Brexitul a fost rău pentru economia britanică, a dus la creșterea prețurilor în magazine și a îngreunat încercările guvernului de a controla imigrația”, scrie The Guardian.
Promisiunile făcute de susținătorii Brexitului, în special de Boris Johnson și de actualul ministru al locuințelor Michael Gove, au fost puse sub semnul întrebării. În timpul campaniei pentru referendum, aceștia au promis că ieșirea din Uniunea Europeană va stimula economia și comerțul, va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână pentru NHS și va permite guvernului să recâștige controlul asupra frontierelor țării.
Însă niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată, potrivit sondajului Opinium realizat pe un eșantion de 2.000 de alegători. Dintre toate întrebările adresate de agenție, doar părerile negative au avut câștig de cauză. Și mai îngrijorător este faptul că rezultatele arată scoruri foarte mici. Dintre toți alegătorii chestionați de institut, doar unul din zece a considerat că Brexitul le-a îmbunătățit situația financiară personală sau salariile. Dimpotrivă, 63% consideră că acesta este responsabil pentru o parte din inflație.
Dar alegătorii britanici nu sunt singurii care se plâng de Brexit. Un sondaj realizat de camerele de comerț britanice arată că 60% dintre companiile britanice se plâng de noile reguli vamale. Și totuși, toate aceste noi reglementări nu sunt încă în vigoare, cum ar fi controalele de sănătate pentru importuri, care vor intra din 2024.
Pe de altă parte, spre deosebire de ultimele alegeri generale din Marea Britanie, este puțin probabil ca Brexitul să joace un rol direct în următoarele alegeri, programate pentru 2024. Potrivit lui Robert Ford, profesor de științe politice la Universitatea din Manchester, „atenția alegătorilor s-a mutat în mod decisiv în altă parte, concentrându-se pe agenda națională privind creșterea facturilor, serviciile publice în dificultate și creșterea economică slabă”.