Arcul de Triumf din Paris a fost luminat, în prima zi a anului, cu mesajul „Faceți mișcare în fiecare zi!”. În contextul în care Franța urmează să găzduiască la vară Jocurile Olimpice, Emmanuel Macron a decis să facă din „activitatea fizică și din sport” marea cauză națională a noului an.
„Faceți mișcare în fiecare zi!” mesajul afișat pe Arcul de Triumf la începutul anului 2024 nu putea fi mai clar. Ministrul Sportului și al Jocurilor Olimpice și Paralimpice, Amélie Oudéa-Castéra, a fost prezentă pe Champs-Élysées pentru a aprinde proiecția acestei expresii „Bouge chaque jour!” pe celebrul monument parizian.
Scopul? Să încurajeze mai multă „activitate fizică și sportul” în acest an, așa cum dorește președintele Republicii Emmanuel Macron, care a făcut din această temă marea cauză națională în 2024. Această misiune este cu atât mai emblematică în noul an, cu cât Franța va găzdui sportivi din întreaga lume la Jocurile Olimpice și Paralimpice din vara anului viitor.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sportului afirmă că promovează „un triplu obiectiv” prin acest nou plan. În primul rând, să încurajeze întreaga populație „să facă mișcare” sau „să facă sport timp de 30 de minute pe zi, cât mai regulat posibil”.
Evenimentele vor fi organizate pe tot parcursul anului pentru a le permite francezilor să descopere diferite discipline în timp ce petrec timp împreună.
Un alt obiectiv declarat al guvernului este de „a mobiliza toți cei implicați în sport și toate forțele motrice ale țării pentru a promova beneficiile, valorile și locul sportului în societatea noastră”.
În cele din urmă, acesta intenționează, de asemenea, să facă din sport o problemă majoră în centrul „politicilor publice” în anii următori. Ambasadorii acestor obiective vor fi o seamă de sportivi și personalități, printre care Tony Parker, Amélie Mauresmo, Didier Deschamps, Marie-Amélie Le Fur și Gaël Monfils.
În 2022, un studiu realizat de Anses a arătat că 95% din populația Franței este lipsită de activitate fizică, în principal din cauza unui stil de viață excesiv de sedentar legat de muncă. Timpul petrecut în fața ecranelor a fost, de asemenea, citat ca fiind unul dintre motivele acestui rezultat foarte slab. Cercetarea a arătat, de asemenea, că femeile și persoanele tinere sunt cele mai afectate de această problemă.