Cea mai bună soluție pentru salvarea planetei: păstrați pădurile intacte!
Recent, multă lume s-a întrebat dacă pădurile reprezintă cu adevărat soluția climatică, așa cum, de altfel, au fost considerate de mult timp.
Un lucru este cert: nu există nicio cale către o climă viabilă fără a salva pădurile noastre intacte, fără a reîmpăduri unele dintre ele și fără a găsi o modalitate mai simplă de a interveni eficient decât proiectele de compensare a emisiilor de carbon.
Surprinzător sau nu, un studiu din 2021, condus de oameni de știință brazilieni, a arătat că Amazonul emitea mai mult dioxid de carbon decât absorbea.
Cât de „prietenoase” cu mediul sunt pădurile?
Marele rezervor de carbon devenise, aparent, un coș de fum. În acest an, în timp ce pădurile în flăcări sufocau cerul în estul Americii de Nord, un editorialist de la New York Times a mers atât de departe încât a ajuns să mediteze că arborii ar putea face acest lucru intenționat, „luptând pentru partea cealaltă”, notează The Guardian.
Pădurile absorb și emit carbon în fiecare zi. În timpul fotosintezei, ele îl absorb din aer și îl folosesc pentru a produce frunze, ramuri, fructe și alte părți ale plantelor. Carbonul solid este eliberat înapoi în atmosferă atunci când arde sau se descompune. De asemenea, pădurile afectate de exploatări forestiere, de drumuri sau de criza climatică însăși au devenit mai predispuse la incendii și pot crește mai lent decât în trecut. Acestea absorb CO2, dar nu la fel de mult pe cât eliberează. Cu toate acestea, la nivel global, pădurile continuă să adauge mult mai mult carbon decât pierd. În măsura în care pădurile sunt lăsate în pace, ele sunt încă de partea noastră.
Cealaltă provocare la adresa reputației pădurilor este reprezentată de industria de compensare a emisiilor de carbon, creată pentru a finanța protecția și plantarea de arbori. Cele mai multe tranzacții sunt efectuate între companii care își compensează în mod voluntar emisiile de gaze cu efect de seră plătind pentru salvarea sau regenerarea pădurilor. Rapoarte recente au arătat că, în general, aceste piețe nu reușesc să producă beneficiile promise în materie de climă și că pot crea diviziuni în cadrul comunităților.
Pădurile, aliații de nădejde
Cel mai notabil exemplu de reducere a defrișărilor din istorie a avut loc la începutul anilor 2000 în Brazilia. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul a 24 de milioane de hectare de noi zone protejate, de o campanie fulminantă de aplicare a legii și de stimulente specifice. Proiectele voluntare de carbon nu au plătit nimic din toate acestea.
Pădurile sunt aliați de nădejde în lupta împotriva schimbărilor climatice, dacă știm cum să le sprijinim. De departe, cel mai eficient din punct de vedere al costurilor și cel mai benefic pentru mediu pe care îl putem face este să păstrăm intacte pădurile care încă acoperă suprafețe mari, în special la tropice și în zona boreală.
Tropicele au cele mai mari stocuri de carbon deasupra solului, în timp ce pădurile boreale din Canada, Alaska și Rusia au cele mai mari stocuri de carbon în solurile adânci ale pădurilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
În regiunile mai calde, mamiferele caută păduri și evită oamenii
Panouri solare versus împădurire: care strategie combate mai eficient încălzirea globală?
Concluziile unui studiu: Lăsați pădurile să se dezvolte pentru a produce carbon