Prăbușirea avionului companiei Yeti Airlines în Nepal, în urma căreia au murit 72 de persoane în urmă cu aproape un an, a fost cauzată de tăierea din greșeală a energiei electrice de către piloți, se arată într-un raport publicat de o comisie de anchetă din Nepal, potrivit Reuters.
Avionul ATR 72, operat de compania privată Yeti Airlines, s-a prăbușit chiar înainte de aterizare în orașul turistic Pokhara, pe 15 ianuarie, într-unul dintre cele mai grave accidente aviatice din Nepal din ultimii 30 de ani.
La bordul avionului se aflau 72 de persoane, inclusiv doi copii, patru membri ai echipajului și 15 cetățeni străini. Nu au existat supraviețuitori.
Dipak Prasad Bastola, inginer aeronautic și membru al comisiei de investigare, a declarat că piloții au pus manetele care controlează energia electrică în poziția „feathering”, în loc să selecteze maneta flapsurilor.
Acest lucru a făcut ca motorul „să funcționeze în gol și să nu producă propulsie”, a declarat Bastola pentru Reuters.
Acesta a fost cel mai mortal accident aviatic din Nepal din 1992, atunci când un Airbus A300 al Pakistan International Airlines s-a prăbușit pe un versant în timp ce se apropia de Kathmandu, ucigând toate cele 167 de persoane aflate la bord.