A fost creat un vaccin care scade colesterolul cu 30%
Nivelul ridicat de colesterol devine o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă, afectând acum aproape 2 din 5 adulți în Statele Unite. Acum, vaccinul care scade colesterolul, aflat în dezvoltare, promite să facă acest lucru eficient și accesibil.
Colesterolul rău (sub forma lipoproteinelor cu densitate mică, LDL-uri) este tipul de colesterol care poate provoca blocaje periculoase în artere, reducând fluxul de oxigen către inimă sau provocând cheaguri de sânge care pot duce la un accident vascular cerebral.
În teste pe șoareci și maimuțe, o echipă condusă de cercetători de la Univeristatea din New Mexico și Universitatea din California, Davis, a reușit să reducă nivelurile de LDL prin orientarea unei proteine numită proprotein convertase subtilisin/kexin tip 9 (PCSK9), cunoscută pentru relația sa importantă cu LDL-urile.
Vaccinul care scade colesterolul
„Vaccinul care scade colesterolul se bazează pe o particulă de virus neinfecțioasă. Este doar învelișul exterior al unui virus și se pare că putem utiliza acel înveliș de virus pentru a dezvolta vaccinuri împotriva multor lucruri diferite”, spune geneticianul molecular Bryce Chackerian, de la Universitatea din New Mexico.
Receptorii speciali de pe celulele hepatice sunt responsabili pentru menținerea nivelului LDL-urilor în limite sigure, dar un exces de PCSK9 poate afecta acești receptori, ceea ce înseamnă că receptorii devin mai puțin eficienți și există mai mult colesterol rău în sânge.
Genetica, dieta și diverși alți factori pot influența producția de PCSK9 în organism. Aici, combinația de bucăți mici de PCSK9 cu particula de virus neinfecțioasă a dus la declanșarea unui răspuns al sistemului imunitar, care vizează și neutralizează proteina PCSK9, scrie Science Alert.
Vaccinul dezvoltat de cercetători a demonstrat că poate reduce colesterolul rău cu până la 30%. Deși este la fel de eficient ca inhibitorii actuali de PCSK9, este o soluție care ar putea costa mult mai puțin.
O abordare mai accesibilă
„Suntem interesați să încercăm să dezvoltăm o altă abordare care să fie mai puțin costisitoare și mai larg aplicabilă, nu doar în Statele Unite, ci și în locuri care nu au resursele pentru a-și permite terapii foarte scumpe”, spune Chackerian.
Suntem încă destul de departe de a obține un vaccin care să poată fi folosit la oameni, dar acestea sunt rezultate promițătoare, într-o soluție care ar fi mai accesibilă decât opțiunile actuale și ar dura în jur de un an per doză.
Având deja un deceniu de dezvoltare, următoarea etapă pentru vaccin este testarea pe oameni, deși aceasta va necesita studii și finanțare suplimentare, cu scopul de a reduce din numărul de aproape 18 milioane de vieți pierdute anual la nivel global din cauza bolilor cardiovasculare.
„Sperăm să avem un vaccin pentru oameni în următorii 10 ani”, spune Chackerian.
Cercetarea a fost publicată în NPJ Vaccines.
Vă recomandăm să citiți și:
Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă
Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților
Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?
Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit