Ce să faci înainte de recesiune? Iată 5 sfaturi de la Warren Buffett!
Zvonuri despre iminența unei recesiuni circulă de peste un an și par să nu dispară prea curând. În ciuda economiei reziliente și a șomajului scăzut, un articol recent din Forbes a prezis totuși o „recesiune ușoară” la sfârșitul anului 2023 sau la începutul lui 2024. Ce să faci înainte de recesiune, potrivit lui Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați oameni din lume?
Dacă va veni recesiunea, pregătiți-vă să investiți în piața de valori urmând exemplul lui Warren Buffett, CEO-ul miliardar al Berkshire Hathaway. Buffett a scris într-un editorial din 2008 pentru The New York Times că trebuie să „fii temător atunci când alții sunt lacomi și lacom când alții sunt temători”. Asta înseamnă practic că atunci când ceilalți se tem să investească bani, cum ar fi înainte sau în timpul unei recesiuni, ar trebui să profitați și să cumpărați acțiuni și alte active la prețuri reduse, scrie Yahoo!Finance.
„Pe scurt, veștile rele sunt cei mai buni prieteni ai unui investitor. Te lasă să cumperi o parte din viitorul Americii la un preț redus”, a scris Buffett în editorial.
„Așa că, dacă aștepți lăcustele, primăvara va fi deja trecută”
Această regulă este la fel de relevantă acum precum era și în urmă cu 15 ani, în Marea Recesiune. Ceea ce nu vă doriți să faceți este să încercați să preziceți momentul în care se vor redresa economia și piața de valori, deoarece nici măcar experții precum Buffett nu pot face asta.
„Nu am nici cea mai mică idee dacă acțiunile vor fi mai mari sau mai mici peste o lună sau un an. Ceea ce este probabil, totuși, este că piața va crește, poate chiar semnificativ, mult înainte ca sentimentul sau economia să se redreseze. Așa că, dacă aștepți lăcustele, primăvara va fi deja trecută”, a scris Buffett.
Ce să faci înainte de recesiune? Iată cinci lucruri pe care le recomandă Buffett:
Ce să faci înainte de recesiune? 1. Adunați lichidități!
După cum a scris Motley Fool, Buffett a spus pentru CNBC la începutul anului 2023 că strategia sa înainte de o recesiune este să „țină o mulțime de bani la îndemână, astfel încât să ia decizii inteligente în locul celor impuse”.
Chiar dacă nu puteți aduna miliarde de dolari în numerar precum Berkshire Hathaway, puteți lua măsuri precum evitarea activelor care ar putea bloca lichiditățile.
2. Investiți în companii mari!
În timpul recesiunilor economice și al scăderilor pe piața de valori, acțiunile companiilor mari suferă la fel ca oricare altele, așa că ați putea crede că trebuie să fiți precauți în privința investirii într-o companie care a înregistrat o încetinire în afaceri și o scădere a prețului acțiunilor sale. Dar așa cum a subliniat Buffett, aceasta este de obicei doar o problemă temporară.
„Majoritatea companiilor mari vor stabili noi recorduri de profit în 5, 10 și 20 de ani de acum încolo”, a scris el.
Ce să faci înainte de recesiune? 3. Urmați-vă planul normal de acțiune!
Buffett a spus că crede în abordarea „business-as-usual” înainte de o recesiune. Nu vreți să opriți brusc investițiile, dar nici nu vreți să exagerați prin a cumpăra o mulțime de acțiuni pe care altfel nu le-ați cumpăra.
„Vrem doar să cumpărăm afaceri bune conduse de oameni pe care îi plăcem și în care avem încredere, la un preț decent. Și vom continua să facem asta”, a spus Buffett pentru CNBC.
4. Evitați să vă puneți toți banii în active fără creștere!
Este tentant să căutați ceva sigur din punct de vedere financiar înainte de o recesiune, păstrând toți banii sau cea mai mare parte a lor în conturi de cec sau de economii, fără risc, unde probabil vor avea puțin potențial de creștere sau deloc.
Dar așa cum a scris Buffett pentru NYT, acțiunile vor „depăși aproape cu siguranță numerarul în următorul deceniu, probabil într-o măsură semnificativă”.
5. Păstrați-vă perspectiva pe termen lung!
Unele recesiuni durează mai mult decât altele, dar toate sunt temporare. În contrast, piața de valori are un model de creștere pe termen lung de decenii. Acest lucru s-a întâmplat după Marea Criză Economică a anilor 1930, după perioada de criză economică și inflație galopantă a anilor 1970 și la începutul anilor 1980, în timpul Marii Recesiuni din 2007-09 și în pandemia COVID-19 de la începutul acestui deceniu.
Nu intrați în panică dacă vedeți că investițiile scad înainte și în timpul unei recesiuni. În schimb, urmați mentalitatea lui Buffett conform căreia piața de valori va crește din nou, deoarece istoria a dovedit că acest lucru se întâmplă întotdeauna.
Vă recomandăm să citiți și:
Cine a fost Marcheline Bertrand, mama Angelinei Jolie? A murit la 56 de ani de cancer