Atunci când simți că te apucă un strănut, cel mai bine este să nu încerci să îl oprești. Altfel, ai putea sfârși prin a-ți face o gaură în gât.
Acesta este sfatul dat de medici după ce un bărbat de 30 de ani, din Scoția, a suferit o perforație spontană a traheei – o afecțiune potențial mortală – în timp ce încerca să înăbușe un strănut în timp ce conducea.
Încercând să oprească un strănut, ciupindu-și nasul și închizând gura în același timp, bărbatul a simțit brusc dureri puternice la nivelul gâtului. Alarmat, el s-a îndreptat spre unitatea de urgență din Dundee.
Medicii de la spitalul Ninewells au fost uimiți să audă un sunet după ce i-au atins gâtul și au constatat că nu avea control asupra mișcărilor. Tomografia computerizată a dezvăluit că bărbatul avea traheea ruptă.
Cazul a fost raportat în revista medicală BMJ Case Reports. Dr. Rasads Misirovs, autorul principal al raportului, a declarat pentru The Guardian că el și colegii săi au fost inițial nedumeriți de cauza stării bărbatului.
„Faptul că pacientul s-a prezentat la spital cu gâtul umflat brusc în urma unor strănuturi a fost destul de surprinzător pentru noi”, a spus el. „Niciunul dintre noi nu mai întâlnise o astfel de situație înainte, în afară de găuri în trahee după răni sau complicații ale unor operații”.
Cheia pentru a dezlega misterul a ceea ce s-a întâmplat a fost confirmarea secvenței precise a evenimentelor, a spus Misirovs, urmată de scanări extinse ale pacientului, scrie The Guardian.
„Radiografia țesuturilor moi ale gâtului a arătat aer în părți ale structurilor gâtului în care nu ar trebui să existe aer. Am făcut o tomografie computerizată a gâtului și a toracelui, care a arătat amploarea aerului prins în țesuturile gâtului și ale toracelui și localizarea orificiului din trahee.”
Misirovs a spus că acest caz a fost unic. „Șansele în a da peste complicații ca aceasta sunt extrem de rare”.
În acest caz, bărbatul a avut o scăpare norocoasă. I s-au administrat medicamente pentru durere, a fost internat în spital și ținut sub observație atentă timp de 48 de ore. În cinci săptămâni, gaura din gât s-a vindecat.
Ar fi putut fi mult mai rău, a spus Misirovs. Dacă gura și nasul sunt ambele închise în timpul unui strănut, presiunea din căile respiratorii superioare poate crește de până la 20 de ori.
„Cel mai rău scenariu ar putea fi o explozie a traheei care să ducă la sufocare”, a spus el, sau chiar o hemoragie la nivelul creierului.
„Sfatul meu este să lase strănutul să iasă, deoarece este un mecanism natural de apărare al organismului pentru a expulza iritanții din pasajele nazale”, a spus Misirovs.
„Ar trebui să ne acoperim ușor fața, fie cu mâna, fie cu partea interioară a cotului, pentru a preveni ca iritanții, cum ar fi virusurile, împreună cu saliva și mucusul, să ajungă la cei din jurul nostru.”
De ce nu poți opri strănutul și nici nu ar trebui să o faci?
Un experiment arată ce se poate întâmpla dacă strănuți cu ochii deschiși
Un şofer a strănutat atât de puternic încât s-a răsturnat cu maşina – VIDEO
Care este legătura dintre strănut şi sex: cum poate fi ţinut sub control