Autoritățile din Pakistan au folosit pentru prima dată ploaia artificială pentru a combate smogul. Mai multe avioane dotate cu echipamente de însămânțare a norilor care ajută la formarea acestora și astfel pot provoca ploi, au survolat în weekend zone ale țării, potrivit Sky News.
Avioanele au zburat în special deasupra orașului Lahore din estul Pakistanului, una dintre cele mai poluate comunități din întreaga lume.
„A plouat în cel puțin 10 zone din Lahore”, a declarat ministrul-șef interimar din Punjab, Mohsin Naqvi, potrivit Al Jazeera.
El a precizat că autoritățile monitorizează impactul ploii artificiale pe o rază de 15 km.
„Cadoul” ploii artificiale a fost oferit de Emiratele Arabe Unite, a mai spus Naqvi.
„Echipe din Emiratele Arabe Unite, împreună cu două avioane, au sosit aici în urmă cu aproximativ 10-12 zile. Au folosit 48 de rachete de semnalizare pentru a crea ploaia”, a explicat demnitarul pakistanez.
Emiratele Arabe Unite folosesc tehnica frecvent pentru a crea ploaie pe întinderea aridă a țării.
Microparticule care pătrund în sânge prin plămâni și care pot provoca cancer, au ajuns în weekend, la Lahore, la un nivel de peste 66 de ori mai mari decât limitele de pericol stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Problema poluării aerului din Pakistan s-a agravat în ultimii ani, ca urmare a combustibilului de calitate inferioară, a fumului de la arderea culturilor și a temperaturilor scăzute din timpul iernii.