Filipine vrea să demareze noi proiecte de explorare energetică în Marea Chinei de Sud
Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat că țara sa depune eforturi pentru a rezolva „problemele de explorare” din Marea Chinei de Sud, astfel încât să poată demara noi proiecte de explorare energetică în această zonă bogată în resurse, potrivit Reuters.
Marcos a declarat sâmbătă presei japoneze că tensiunile din Marea Chinei de Sud „au crescut în loc să se diminueze” în ultimele luni, avertizând că o „China mai asertivă” reprezintă o „provocare reală” pentru vecinii săi asiatici.
Filipine și China au reluat discuțiile privind explorarea în comun a resurselor de petrol și gaze din Marea Chinei de Sud, unde cele două națiuni s-au certat timp de decenii în privința drepturilor suverane de a exploata resursele naturale din această cale navigabilă strategică.
S-au făcut „foarte puține progrese”
S-au făcut „foarte puține progrese” în ceea ce privește discuțiile, a declarat Marcos în timp ce participa la un summit al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în Tokyo.
„Suntem în continuare într-un impas în acest moment”, a declarat Marcos, care a subliniat dreptul țării sale de a exploata rezervele de energie din Marea Filipinelor de Vest, într-un moment în care Filipine dorește să își reducă dependența de combustibilii fosili și de cărbune și să treacă la gaz natural lichefiat.
Manila se referă la porțiunea din Marea Chinei de Sud care se află în zona sa economică exclusivă ca fiind Marea Filipinelor de Vest.
Manila și Beijingul și-au lansat acuzații
Eforturile de a găsi o modalitate viabilă din punct de vedere juridic de a coopera în domeniul explorării energetice au stagnat în repetate rânduri, administrația anterioară abandonând discuțiile în iunie anul trecut, invocând constrângeri constituționale și probleme de suveranitate.
Recent, Manila și Beijingul și-au lansat acuzații în legătură cu o coliziune a navelor lor în apropierea unui banc de nisip din Marea Chinei de Sud, în contextul în care tensiunile legate de revendicările din această cale navigabilă vitală escaladează.
În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretențiile Chinei nu au un temei juridic, o decizie pe care Statele Unite ale Americii o susțin, dar pe care Beijingul o respinge.
„Mă tem că va trebui să putem spune că tensiunile au crescut mai degrabă decât să se diminueze în ultimele luni sau în ultimii ani”, a declarat Marcos, subliniind necesitatea de a rezolva problemele.
Problema pe care a pus-o China necesită „soluții noi”, a mai declarat Marcos.