Un studiu arată că persoanele obeze au mai des probleme cu vitamina D decât cele cu greutate normală. Acest lucru s-a semnalat în peste 60% din cazurile celor care au luat parte la această cercetare.
Persoanele obeze au mai des carențe de vitamina D față de persoanele cu greutate normală, peste 60% dintre acestea având valorile mai mici față de nivelul optim, relevă un studiu realizat de Clinica Smart Nutrition.
O proporție semnificativă dintre participanții la studiu, și anume 79%, prezenta un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, aproximativ 50% aveau o carență de vitamina D, în timp ce 79% aveau niveluri insuficiente pentru menținerea unei stări optime de sănătate.
Studiul relevă o corelație între greutate și nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienții cu greutate normală doar 25% aveau carență de vitamina D. În comparație, 45% dintre pacienții supraponderali prezentau carență de vitamina D, iar în cazul pacienților obezi peste 60% dintre aceștia aveau carență de vitamina D.
Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea organismului și se sintetizează în prezența luminii solare. Este singura vitamină care nu poate fi asigurată integral prin alimentație. Modificarea stilului de viață și reducerea timpului petrecut în aer liber au dus la apariția deficitului de vitamina D la un procent din ce în ce mai mare din populație. Mai mult, în lunile de iarnă, cantitatea de vitamina D asimilată scade ca urmare a lipsei expunerii la Soare.
Studiul a fost desfășurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanți. O altă cercetare realizată în România și publicată anul acesta arată o corelație între deficitul de vitamina D și patologiile pacienților internați în spital, în special în cea ce privește bolile cardiovasculare, bolile metabolice, cancerele și infecțiile COVID-19.