Unul din cinci adulți aparent sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani are un organ care îmbătrânește într-un ritm accelerat față de celelalte, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Stanford din SUA și publicat în revista Nature. Afecțiunea care poate fi descoperită printr-un simplu test.
La studiu au participat peste 5.600 de persoane de peste 50 de ani, ocazie cu care au descoperit o vârstă biologică pentru fiecare dintre cele 11 organe și țesuturi majore, de la inimă la creier.
S-a constatat astfel că unul din cinci adulți aparent sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani are un organ care îmbătrânește într-un ritm accelerat în comparație cu celelalte, crescând astfel riscul de îmbolnăvire și mortalitate.
Vestea bună este că un simplu test de sânge ar putea fi suficient pentru a arăta despre care organ este vorba, orientând tratamentul medical chiar înainte ca persoana să se îmbolnăvească.
Folosind o tehnologie disponibilă în comerț și un algoritm special conceput, cercetătorii conduși de Hamilton Oh și Jarod Rutledge au evaluat nivelurile a mii de proteine din sângele participanților. Echipa a găsit apoi aproximativ 850 de proteine asociate cu starea de sănătate a diferitelor organe și detectabile printr-un test de sânge. Astfel, pentru fiecare dintre cele 11 organe, a fost estimată diferența dintre vârsta reală și vârsta obținută.
Cu excepția intestinului, cu cât diferența este mai mare, cu atât mai mare este riscul viitor de deces, între 15% și 50% în funcție de organul implicat.