Câți bani au strâns țările și organizațiile prezente la COP28 pentru eradicarea bolilor tropicale
Mai multe țări și organizații caritabile prezente la summitul ONU privind clima, COP28, au oferit o finanțare totală de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate, care s-ar putea agrava din cauza încălzirii globale.
Mai multe țări și organizații caritabile prezente la summitul ONU privind clima, COP28, au oferit, duminică, o finanțare de 777 de milioane de dolari pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate, care se așteaptă să se agraveze pe măsură ce temperaturile cresc.
Factorii legați de climă „au devenit una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane în secolul XXI”, a declarat președintele COP28, Sultan Ahmed Al-Jaber, conform Reuters.
„Suntem în mare încurcătură”
Angajamentele, făcute în timp ce summitul COP28 s-a concentrat asupra riscurilor pentru sănătate legate de climă, au inclus 100 de milioane de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite și alte 100 de milioane de dolari din partea Fundației Bill și Melinda Gates. Alte țări care au anunțat fonduri pentru probleme de sănătate legate de climă au fost Belgia, Germania și Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite.
La rândul ei, Banca Mondială a lansat un program privind posibile măsuri de sprijin pentru sănătatea publică în țările în curs de dezvoltare, unde riscurile pentru sănătate legate de climă sunt deosebit de ridicate. Mai mult de 120 de țări au semnat o declarație COP28 prin care își recunosc responsabilitatea de a asigura securitatea oamenilor în contextul încălzirii globale. Declarația nu a menționat combustibilii fosili, principala sursă de emisii care contribuie la încălzirea climei, ceea ce Alianța globală pentru climă și sănătate a calificat drept o „omisiune flagrantă”.
Activiștii, inclusiv, au organizat duminică o mică demonstrație în incinta COP28 pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la această problemă. „Suntem în mare încurcătură”, a declarat Joseph Vipond, un medic de urgență din Alberta, Canada. El a amintit cazul unui copil care a murit în urma unui atac de astm agravat de inhalarea fumului provocat de incendiile din vestul Canadei din acest an.
Schimbările climatice cresc, de asemenea, frecvența furtunilor periculoase și a precipitațiilor.
În septembrie, de pildă, furtuna Daniel a ucis peste 11.000 de persoane în Libia, iar inundațiile masive de anul trecut din Pakistan au provocat o creștere cu 400% a cazurilor de malarie în întreaga țară, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.