Topul celor mai scumpe orașe în care poți locui este condus de Zurich și de Singapore, aflate la egalitate. Sunt urmate de New York, Hong Kong și Geneva, potrivit CNN.
Conform indicelui anual al costului vieții la nivel mondial publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), costul mediu al vieții a crescut cu 7,4% în acest an. Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai rapid.
Deși această cifră este ușor mai mică decât saltul de 8,1% pe care același studiu l-a înregistrat în 2022, cifrele rămân semnificativ mai mari decât „tendințele istorice”.
Prețurile la utilități, categoria care a crescut cel mai rapid în sondajul din 2022, a înregistrat cea mai mică inflație de această dată.
Creșterile de prețuri își încetinesc ritmul din cauza diminuării problemelor legate de lanțul de aprovizionare de când China și-a ridicat restricțiile COVID-19 la sfârșitul anului 2022.
Cu toate acestea, prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.
„Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024, pe măsură ce impactul întârziat al creșterilor ratelor dobânzilor începe să afecteze activitatea economică și, la rândul său, cererea consumatorilor”, a declarat Upasana Dutt, șefa diviziei Worldwide Cost of Living din cadrul EIU.
Dutt a continuat să avertizeze că riscurile de creștere ale conflictelor armate și ale vremii extreme rămân.
„O nouă escaladare a războiului dintre Israel și Hamas ar duce la creșterea prețurilor la energie, în timp ce un impact mai mare decât cel așteptat al fenomenului El Niño ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor la alimente”, a adăugat ea.
Inevitabil, creșterea costurilor de trai a însemnat că multe orașe au devenit mai scumpe pentru a trăi – dar unele sunt afectate mai mult decât altele.
1-2. Zurich și Singapore (la egalitate);
3-4. New York și Geneva (la egalitate);
5. Hong Kong;
6. Los Angeles;
7. Paris;
8. Tel Aviv și Copenhaga (la egalitate);
10. San Francisco.