Criză alimentară tot mai apăsătoare în Cuba. Din ce face făină o familie?
La o mică fermă a unei familii din afara Havanei se produce făină fără gluten din banane, nucă de cocos și yucca, aici preferându-se ingredientele de proveniență locală în locul importurilor scumpe, în timp ce cubanezii caută soluții inovatoare la o criză alimentară tot mai apăsătoare, scrie Reuters.
Cuba cumpără cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumă din străinătate, dar veniturile s-au prăbușit în urma pandemiei de coronavirus, fiind îngreunate de sancțiunile dure ale Statelor Unite și de turismul care se clatină, cândva un pilon al economiei insulei din Caraibe.
„Există o criză, acest lucru este de netăgăduit”, a declarat Perez, care a vândut recent o casă și o afacere pentru a se stabili pe un teren agricol la periferia rurală a Havanei. „Dar în Cuba aceasta provine în parte din lipsa de cultură în jurul consumului de alimente pe care le avem la îndemână”.
Făină organică preferată de consumatorii intoleranți la gluten
El subliniază preferința cubanezilor pentru orez, carne de porc și fasole, toate disponibile la nivel local, dar multe dintre acestea necesită utilaje și inputuri agricole pentru a fi cultivate la scară largă.
Afacerea sa, Bacoretto, usucă și macină yucca, orez, banane și nucă de cocos pentru a obține făina organică preferată de consumatorii intoleranți la gluten, care abia recent au reușit să găsească în Cuba produse alimentare adaptate nevoilor lor dietetice.
Ulei de cocos, frânghie din fibre de cocos și dulciuri
Produsele secundare ale proceselor lor sunt folosite pentru a face ulei de nucă de cocos, frânghie din fibre de nucă de cocos, oțet și produse fermentate și dulciuri, a declarat Perez pentru Reuters.
Bacoretto este un restaurant mic și specializat, iar produsele sale sunt disponibile în principal în Havana. Produce între 6 și 8 kilograme de făină pe săptămână, a declarat Perez, în loturi mici, pe lângă produsele secundare, cu un personal de opt persoane.
Perez a declarat că afacerea, care a profitat de o decizie din 2021 de ridicare a interdicției asupra companiilor private, în vigoare pe insulă de la scurt timp după revoluția din 1959 a lui Fidel Castro, s-a luptat să găsească finanțarea de care are nevoie în Cuba, care are probleme de lichidități.
„Trebuie să crească capacitatea tehnologică”
Mii de întreprinderi mici au prins rădăcini în Cuba începând cu 2021, dar multe dintre ele se confruntă cu probleme persistente de finanțare, infrastructură, aprovizionare și forță de muncă în țara condusă de comuniști, care timp de decenii a evitat întreprinderile private.
„Pentru a fi profitabile”, a declarat Perez, „trebuie să crească capacitatea tehnologică și este nevoie de utilaje mai bune”.