Terenuri africane de mărimea Marii Britanii, folosite pentru proiecte controversate de mediu
O companie din Emiratele Arabe Unite a obținut terenuri africane de mărimea Marii Britanii pentru a implementa proiecte controversate de compensare a emisiilor de carbon.
Ministrul mediului din Zimbabwe a cedat controlul asupra unei cantități impresionante de teren, aproape 20% din suprafața țării sale, unei companii străine puțin cunoscute. Este vorba despre Blue Carbon, o companie recent înființată de un antreprenor începător care este membru al familiei regale din EAU.
Blue Carbon, cu sediul în Dubai, a obținut terenuri împădurite în cinci națiuni africane pentru a derula proiecte de conservare a pădurilor. Ulterior, compania arabă poate folosi conservarea pentru a crea credite de carbon, potrivit CNN.
O companie arabă a obținut terenuri africane de mărimea Marii Britanii
Acestea pot fi vândute companiilor și guvernelor pentru a „compensa” poluarea climatică pe care acestea o generează în timp ce continuă să ardă combustibili fosili care încălzesc planeta.
Multitudinea de acorduri de conservare a pădurilor încheiate cu Zimbabwe, Zambia, Kenya, Liberia și Tanzania au fost anunțate în lunile premergătoare summitului anual al Națiunilor Unite privind clima COP28, care va fi găzduit în decembrie de Emiratele Arabe Unite.
Potrivit unor analiști și avocați ai climei, aceste acorduri de conservare a mediului reprezintă o tentativă a statului arab de a folosi inițiativele ecologice pentru a-și ascunde planurile privind combustibilii fosili.