Președintele Vladimir Putin a semnat o lege prin care retrage Rusia din tratatul global de interzicere a testelor cu arme nucleare, un pas condamnat de organizația care promovează aderarea la acest pact istoric de control al armelor, potrivit Reuters.
Această mișcare este o dovadă a răcelii profunde dintre Statele Unite și Rusia, ale căror legături sunt la cel mai scăzut nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, din cauza războiului din Ucraina și a ceea ce Moscova consideră a fi încercările Washingtonului de a împiedica apariția unei noi ordini mondiale multipolare, punctează presa internațională.
Moscova afirmă că deratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) este menită pur și simplu să alinieze Rusia cu Statele Unite, care a semnat, dar nu a ratificat niciodată tratatul.
Rusia nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, spun diplomații ruși.
De asemenea, spun ei, această mișcare nu va schimba nici poziția nucleară a Rusiei, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, și nici modul în care aceasta împărtășește informații despre activitățile sale nucleare, deoarece Moscova va rămâne semnatară a tratatului.
Unii experți occidentali în controlul armamentului sunt îngrijorați de faptul că Rusia ar putea să se îndrepte spre un test nuclear pentru a intimida și a provoca teamă pe fondul războiului din Ucraina.
Putin a declarat, pe 5 octombrie, că nu este pregătit să spună dacă Rusia ar trebui sau nu să reia testele nucleare, după ce unii experți în securitate și parlamentari ruși au cerut testarea unei bombe nucleare ca avertisment pentru Occident.