Vizita regelui Charles al Marii Britanii în Kenya, încărcată de o istorie dureroasă
Regele Charles al Marii Britanii a început o vizită de stat de patru zile în Kenya, prima sa vizită într-o fostă colonie, în timpul căreia intenționează să recunoască „aspecte dureroase” ale unei istorii care a inclus aproape șapte decenii de dominație colonială.
Palatul Buckingham a transmis că această vizită reflectă cooperarea strânsă dintre cele două țări în ceea ce privește dezvoltarea economică, schimbările climatice și problemele de securitate, notează Reuters.
Charles intenționează să se întâlnească cu antreprenori din domeniul tehnologic din Kenya și să viziteze facilități pentru animale sălbatice. El și Camilla vor călători, de asemenea, în orașul portuar Mombassa din sud-estul țării.
Cea mai notorie perioadă a dominației britanice
Cu toate acestea, mulți kenyeni se concentrează cel mai mult asupra a ceea ce va spune Charles despre abuzurile din epoca colonială, inclusiv tortură, crime și exproprierea pe scară largă a terenurilor, mare parte din acestea aparținând încă cetățenilor și companiilor britanice.
Cea mai notorie perioadă a dominației britanice a avut loc în timpul revoltei Mau Mau din 1952-1960 din centrul Kenyei. Comisia pentru drepturile omului din Kenya (KHRC) a estimat că 90.000 de kenyeni au fost uciși sau mutilați și 160.000 au fost deținuți în timpul revoltei.
Guvernul britanic și-a exprimat anterior regretul pentru abuzurile comise în această perioadă și a acceptat o înțelegere extrajudiciară de aproape 20 de milioane de lire sterline în 2013.
Unele foste colonii își reevaluează legăturile cu monarhia
Charles și Camilla vor vizita un nou muzeu de istorie națională, vor vizita locul în care a fost declarată independența în 1963 și vor depune o coroană de flori la Mormântul Războinicului Necunoscut.
„Majestatea Sa își va lua timp în timpul vizitei pentru a aprofunda înțelegerea nedreptăților suferite în această perioadă de poporul kenyan”, a precizat Palatul Buckingham într-un comunicat.
Vizita lui Charles vine într-un moment în care unele foste colonii își reevaluează legăturile cu monarhia și cer ca Marea Britanie să facă mai mult pentru a-și recunoaște trecutul colonial.