Ce au descoperit oamenii de știință sub gheața din Antarctica?
Oamenii de știință au descoperit un peisaj antic format de râuri sub gheața din Antarctica. Descoperirea oferă informații valoroase asupra stabilității pe termen lung a calotei de gheață și a efectelor schimbărilor climatice, potrivit SciTechDaily.
O echipă de cercetători, coordonată de Universitatea Durham din Marea Britanie, a folosit date prin satelit și tehnici de sondare radio-ecou pentru a cartografia o zonă de 32.000 km2 de pământ de sub vastul strat de gheață.
Oamenii de știință au descoperit un peisaj care pare să fi fost format de râuri în urmă cu cel puțin 14 milioane de ani și, posibil, chiar înainte de apariția gheții în zona Antarcticii de Est cu aproximativ 34 de milioane de ani în urmă.
Mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte
Acest peisaj nou descoperit constă din văi și creste care nu sunt diferite ca mărime și scară cu peisajul modificat glaciar din Țara Galilor.
„Terenul de sub calota de gheață a Antarcticii de Est este mai puțin cunoscut decât suprafața lui Marte. Și aceasta este o problemă, deoarece acel peisaj controlează modul în care curge gheața în Antarctica și controlează modul în care s-ar putea răspunde la schimbările climatice. Așadar, investigăm o mică parte din acel peisaj mai detaliat pentru a vedea ce ne poate spune despre evoluția peisajului și a calotei de gheață. Și ceea ce găsim este o suprafață de pământ antic ce nu a fost erodat de calota de gheață și, în schimb, se pare că a fost creat de râuri înainte de apariția gheții”, a explicat autorul principal al studiului, profesorul Stewart Jamieson, de la Departamentul de Geografie al Universității Durham.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.