Carta Olimpică a fost modificată în cadrul celei de-a 141-a sesiuni a CIO de la Mumbai în sensul consolidării angajamentelor privind drepturile omului.
Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), o formulare suplimentară a fost inclusă în Principiile Fundamentale ale Olimpismului ca un angajament general față de respectarea drepturilor omului, în special în Principiile Fundamentale ale Olimpismului 1 și 4. Schimbarea este rezultatul activității Comisiei pentru afaceri juridice și consultării acesteia cu Comitetul Consultativ pentru Drepturile Omului.
Astfel, noua formulare din Principiul Fundamental al Olimpismului 1 este: Olimpismul este o filozofie a vieții, care exaltă și combină într-un tot echilibrat calitățile corpului, voinței și minții. Îmbinând sportul cu cultura și educația, olimpismul urmărește să creeze un mod de viață bazat pe bucuria efortului, valoarea educațională a bunului exemplu, responsabilitatea socială și respectul pentru drepturile omului recunoscute la nivel internațional și principiile etice fundamentale universale în sfera de competență a Mișcării Olimpice.
Noua formulare din Principiul Fundamental al Olimpismului 4 este: Practicarea sportului este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă acces la practicarea sportului, fără discriminare de nici un fel în ceea ce privește drepturile omului recunoscute la nivel internațional în sfera de competență a Mișcării Olimpice. Spiritul olimpic necesită înțelegere reciprocă cu spirit de prietenie, solidaritate și fair-play.
„Acesta este un pas major în angajamentul nostru față de respectarea drepturilor omului în Mișcarea Olimpică”, a spus președintele CIO, Thomas Bach. „Odată cu această schimbare a Cartei Olimpice, trimitem, de asemenea, un mesaj puternic părților interesate. Acesta marchează o piatră de hotar importantă în activitatea CIO în domeniul drepturilor omului”.
De asemenea, CIO a aliniat Carta Olimpică cu Orientările privind Exprimarea Sportivilor, care au fost introduse de Comitetul Executiv al CIO la 21 aprilie 2021 și aplicate cu succes la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și apoi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.
Formularea suplimentară la Regula 40 clarifică faptul că toți concurenții, oficialii de echipă și restul personalului echipei de la Jocurile Olimpice se vor bucura de libertatea de exprimare, în conformitate cu valorile olimpice și cu Principiile Fundamentale ale Olimpismului și în conformitate cu liniile directoare stabilite de Comitetul Executiv al CIO.