Zeci de femei din Groenlanda cer despăgubiri statului danez deoarece au fost împiedicate să nască. Este vorba despre măsurile luate de danezi asupra populației din teritoriul pe care îl controlează.
67 de femei din Groenlanda cer despăgubiri pentru așa numitul „control involuntar al nașterilor”. Ele fac parte dintr-o anchetă care ar trebui să se încheie în 2025. Totuși, femeile vor să fie despăgubite acum, mai ales că unele au peste 70 de ani.
Cel puțin 4.500 de femei, unele adolescente, au fost dotate cu dispozitiv intrauterin pentru a limita rata natalității în rândul populației indigene. Amploarea campaniei a fost expusă anul trecut într-un podcast publicat de radiodifuzorul danez DR. Înregistrările din arhivele naționale au arătat că, numai între 1966 și 1970, 4.500 de dispozitive intrauterine au fost montate, fără știrea sau consimțământul femeilor.
Groenlanda, în prezent un teritoriu semisuveran al Danemarcei, a fost o colonie daneză până în 1953. Guvernul Groenlandei estimează că, până la sfârșitul anului 1969, 35% dintre femeile din teritoriu care ar fi putut avea copii, au fost dotate cu un dispozitiv intrauterin, potrivit anchetei.
Se pare că activitatea a continuat mulți ani. O femeie a descoperit că fusese dotată cu un dispozitiv intrauterin atunci când a încercat să rămână însărcinată în 2009. O alta a declarat pentru BBC că a fost injectată cu un contraceptiv în 2014, fără consimțământul ei. Femeile acuză guvernul danez din acea vreme că dorea să controleze numărul populației din Groenlanda pentru a economisi bani pentru asistență socială.
Femeile cer 300.000 de coroane (42.150 de dolari) fiecare. Dacă guvernul danez va refuza cererea, grupul de femei va deschide o acțiune în instanță.
Anul trecut, Danemarca a prezentat scuze și a plătit despăgubiri pentru șase inuiți care au fost luați de lângă familiile lor în anii 1950, ca parte a unei încercări de a construi o elită vorbitoare de daneză în Groenlanda.
Groenlanda are o populație de doar 57.000 de locuitori și este atât cea mai mare insulă, cât și cea mai nordică zonă de uscat din lume.
Teritoriul are propriul steag, propria limbă și prim-ministru, iar în 1991 a preluat controlul asupra sistemului de sănătate. Moneda, sistemul judiciar și afacerile externe și de securitate sunt în continuare gestionate de Danemarca.