Premiul Nobel pentru Fizică din 2023 a fost atribuit lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, pentru „metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.
Premiul, care a fost majorat în acest an la 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mişcă sau îşi schimbă energia, arată The Guardian.
Fizica este al doilea Premiu Nobel acordat în această săptămână, după ce cercetătoarea maghiară Katalin Kariko și colegul său american Drew Weissman au primit premiul pentru medicină pentru descoperirea moleculelor de ARNm care au deschis calea pentru vaccinurile COVID-19.
Anul trecut, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru experimente în domeniul mecanicii cuantice care au pus bazele unor noi aplicații în domeniul informaticii și al criptografiei, care se dezvoltă rapid. Premiile au fost acordate pentru progresele lor în mecanica cuantică privind comportamentul particulelor subatomice, deschizând calea pentru munca la supercomputere și la comunicarea criptată.