Cercetătorii care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 au primit Premiul Nobel
Doi oameni de știință au primit luni, 2 octombrie, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2023 pentru contribuțiile aduse biologiei ARN ce a permis dezvoltarea vaccinurilor ARNm folosite în timpul pandemiei de COVID-19.
Katalin Karikó și Drew Weissman vor împărți premiul de 823.000 de lire sterline anunțat luni, 2 octombrie de Academia Suedeză Regală de Științe din Stockholm.
Comitetul Premiilor Nobel a anunțat laureații pentru fiziologie sau medicină, aceștia fiind recompensați pentru descoperirile lor cu privire la modificările bazelor nucleotide ce au permis dezvoltarea vaccinurilor ARNm folosite împotriva virusului SARS-CoV-2.
Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel au fost cruciale
Descoperirile celor doi laureați ai Premiului Nobel au fost cruciale pentru dezvoltarea vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19 din timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020.
Datorită descoperirilor celor doi, comunitatea științifică a beneficiat de o înțelegere îmbunătățită a modului în care ARNm interacționează cu sistemul imunitar uman, astfel că laureații au contribuit la dezvoltarea fără precedent de vaccinuri din timpul celei mai mari amenințări la adresa sănătății umane din era modernă, arată un comunicat de presă.
Interesul pentru tehnologia ARNm a început în 2010, iar atunci numeroase companii încercau să dezvolte metoda. Vaccinurile împotriva virusurilor Zika și MERS-CoV au fost primele încercate cu noua tehnologie. După începutul pandemiei de COVID-19, două vaccinuri ARNm cu proteina din virusul SARS-CoV-2 au fost creată într-un ritm fără precedent. Efectele protectoare au atins o rată de 95%, iar ambele vaccinuri au fost aprobate în decembrie 2020.
Vaccinurile ARNm ar putea trata și unele tipuri de cancer
Flexibilitatea și viteza impresionante ale vaccinurilor ARNm deschid calea și pentru vaccinuri împotriva altor boli infecțioase. În viitor, tehnologia ar putea fi folosită pentru a livra proteine terapeutice și pentru a trata unele tipuri de cancer.
În luna mai 2023, la mai bine de trei ani de la începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că boala cauzată de virusul SARS-CoV-2, COVID-19, nu mai reprezintă o amenințare globală. Asta nu înseamnă că pandemia s-a terminat, doar că nu mai există o urgență la nivel global.
De la începutul pandemiei de COVID-19, peste 2 milioane de oameni din Europa au murit din cauza bolii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Oamenii cu forme severe de COVID-19 prezintă anomalii la plămâni, creier și rinichi
Șeful OMS vrea „acces complet” de la China pentru a afla originile COVID-19
OMS a decis: COVID-19 nu mai reprezintă o amenințare la nivel global
Impactul COVID-19 asupra organelor, vizibil chiar și după an de la infectare