Ghețarii din Elveția s-au topit în doi ani cât în ultimele trei decenii
Ghețarii elvețieni au suferit a doua cea mai mare rată de topire în acest an, depășind recordul din 2022. Ca urmare, volumul acestora a scăzut cu 10% în ultimii doi ani, a anunțat organismul de monitorizare GLAMOS.
Conform specialiștilor, ghețarii elvețieni au pierdut în ultimii doi ani cât în ultimele trei decenii. Este o pierdere catastrofală, mai spun specialiștii.
„Anul acesta a fost foarte problematic pentru ghețari, deoarece iarna a fost foarte puțină zăpadă, iar vara a fost foarte cald. Combinația acestor doi factori este cea mai rea care se poate întâmpla pentru ghețari”, a declarat, pentru Reuters, Matthias Huss, care conduce Glacier Monitoring Elveția (GLAMOS).
Mai mult de jumătate dintre ghețarii din Alpi se află în Elveția
Mai mult de jumătate dintre ghețarii din Alpi se află în Elveția, unde temperaturile cresc de două ori mai mult decât media globală din cauza schimbărilor climatice. Specialiștii care monitorizează munții anunță că în ultimii ani au apărut mici lacuri și râuri. De asemenea, zone întregi au rămas fără gheață dezvelind rocile.
„Pierdem cu adevărat micii ghețari. Gheața rămasă este acoperită de roci și resturi, regiunile care au fost acoperite de zăpadă și gheață în ultimele decenii și secole devin doar pante negre care sunt periculoase din cauza topirii”, a mai spus Huss.
„Pierdem cu adevărat micii ghețari”
În unele locuri, GLAMOS a fost nevoită să înceteze monitorizarea.
„Am închis unul dintre programele noastre de monitorizare pe un mic ghețar din Elveția centrală, deoarece a devenit prea periculos de măsurat. Totodată, a devenit foarte mic și, prin urmare, este nereprezentativ”, a precizat Huss.
Monitorizările ghețarilor elvețieni se fac din anii 1960 și chiar din 1914 pentru unele porțiuni.