Consumul moderat de bere face bine sănătății, în special intestinelor, conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină din Dalian, China.
Potrivit studiului citat de yahoo news, berea stimulează sistemul imunitar datorită unui număr de bacterii sănătoase care promovează sănătatea intestinală (80% din celulele imunitare sunt în intestin).
Acest lucru se datorează ingredientelor-cheie din bere (polifenoli, fibre și etanol), al căror efect în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate s-a dovedit a fi mai bun decât cel al probioticelor: microorganisme „vii” din tractul intestinal, cum ar fi bacteriile și drojdiile, a căror funcție este de a contracara proliferarea microorganismelor patogene.
Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia, aceste microorganisme ajută la restabilirea echilibrului natural al intestinului atunci când acesta a fost perturbat de o boală și luptă împotriva bacteriilor rele rămase.
„Berea este bogată în numeroși aminoacizi esențiali, vitamine, oligoelemente și substanțe bioactive care sunt implicate în reglarea multor funcții fiziologice umane”, au precizat autorii. „Totuși, pentru a se bucura de beneficiile sale, trebuie consumată cu moderație, deoarece abuzul de alcool poate duce la cancer”.
Studiul a fost publicat în revista Frontiers in Nutrition.
Combinând rezultatele studiilor efectuate pe oameni și pe animale, cercetătorii chinezi au descoperit că un consum moderat de bere are efect benefic asupra sistemului imunitar, în comparație cu stările de abuz de alcool sau de abstinență.
Consumul moderat de alcool este definit ca fiind consumul a cel mult două-trei unități de alcool pe zi pentru bărbați, cel mult una-două pentru femei și cel mult una pentru persoanele în vârstă.
O unitate alcoolică este echivalentă cu 12 g de alcool, ceea ce corespunde cantității dintr-un pahar de vin de 125 ml, o bere de 330 ml sau o porție de 40 ml de lichior.