Oficialii indieni care se pregătesc pentru summitul G20 de săptămâna viitoare din New Delhi au angajat echipe de „oameni-maimuță”, menite să imite urletele și țipetele maimuțelor. Oficialii vor să descurajeze maimuțele rhesus să ronțăie din florile expuse pentru liderii mondiali.
Primăria din New Delhi a angajat peste 30 de „monkey wallahs” sau „oameni-maimuță”, care imită urletele și țipetele maimuțelor din specia langur, inamicul natural al primatelor mai mici, rhesus, transmite AFP.
„Nu putem îndepărta maimuțele din habitatul lor natural, așa că am desfășurat o echipă de 30-40 de bărbați care sunt antrenați să sperie maimuțele”, a declarat pentru AFP Satish Upadhyay, vicepreședintele Consiliului Municipal din New Delhi.
„Vom desfășura câte un om la hotelurile unde vor fi cazați delegații, precum și în locurile unde a fost anunțată prezența maimuțelor”.
Deși sunt venerate în națiunea majoritar hindusă, maimuțele reprezintă o amenințare majoră, distrugând deseori grădinile, acoperișurile birourilor și locuințelor și chiar atacând oamenii pentru a obține hrană.
Zona metropolitană din Delhi, în care locuiesc aproximativ 30 de milioane de oameni, a fost implicată într-o campanie intensă de îngrijire de când India a preluat președinția G20 anul trecut.
Poliția a pregătit o semi-închidere a centrului capitalei pentru summitul din 9 și 10 septembrie.
Dar îngrijorarea că maimuțele ar putea ataca convoaie de mașini care îi transportă pe președinții și prim-miniștrii din Grupul celor 20 de națiuni a făcut ca oficialii să apeleze la departamentul forestier pentru un plan.
De asemenea, au fost instalate figurine în mărime naturală ale maimuţei-langur, în încercarea de a speria maimuțele.
Timp de zeci de ani, străzile din Delhi au fost patrulate de bărbați cu maimuțe-langur dresați, dar această practică a încetat atunci când un tribunal a decis că menținerea lor în captivitate era crudă.
În alte părți ale orașului, paznicii folosesc prăștii și bastoane pentru a îndepărta animalele.
Unii pun la îndoială eficiența măsurilor „anti-maimuțe”, după ce, când se amplasa o figurină de maimuță-langur, care reda sunete înregistrate ale animalelor, a rezistat doar trei zile înainte ca maimuțele să o rupă în bucăți.
„De câte figurine de langur este nevoie pentru a schimba părerea unei maimuțe?”, se întreabă The Times of India.