ONU crede că este nevoie de „utilizarea forței” în Haiti
Este nevoie de o „utilizare robustă a forței” de către poliția multinațională și de folosirea mijloacelor militare pentru a restabili legea și ordinea în Haiti și pentru a dezarma bandele, a declarat marți șeful ONU, Antonio Guterres, în cadrul Consiliului de Securitate, potrivit unui raport.
Anul trecut, Haiti a cerut ajutor internațional pentru a combate bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince. Guterres a sugerat în octombrie ca țările să trimită o „forță de acțiune rapidă” pentru a sprijini poliția din Haiti.
Luna trecută, consiliul a încurajat țările să ofere sprijin în materie de securitate și i-a cerut lui Guterres să prezinte în termen de 30 de zile un raport cu privire la o gamă completă de opțiuni ale ONU, inclusiv susținerea unei forțe multinaționale non-ONU sau a unei posibile operațiuni de menținere a păcii.
„Contextul actual din Haiti nu este propice menținerii păcii”
Raportul lui Guterres, consultat de Reuters, a fost distribuit marți celor 15 membri ai consiliului și a subliniat două opțiuni potențiale ale ONU: furnizarea de sprijin logistic unei forțe multinaționale și poliției haitiene și consolidarea unei misiuni politice a ONU aflate deja în Haiti.
„Contextul actual din Haiti nu este propice menținerii păcii”, a scris Guterres, adăugând că legea și ordinea trebuie restabilite, bandele dezarmate, instalațiile strategice și drumurile securizate și o prezență a statului restabilită pentru a furniza servicii de bază.
„Nimic în afară de utilizarea robustă a forței, completată de o serie de măsuri non-chinetice, de către o forță de poliție multinațională specializată și capabilă, abilitată de mijloace militare, coordonată cu poliția națională, nu ar putea atinge aceste obiective”, a declarat Guterres, care a vizitat Haiti luna trecută.
Haitienii se tem de o prezență armată din partea ONU
Forțele de menținere a păcii ale ONU au fost desfășurate în Haiti în 2004, după ce o rebeliune a dus la înlăturarea și exilarea președintelui de atunci Jean-Bertrand Aristide. Trupele de menținere a păcii au plecat în 2017 și au fost înlocuite de poliția ONU, care a plecat în 2019.
Haitienii se tem de o prezență armată a ONU. Țara din Caraibe nu a avut cazuri de holeră până în 2010, când forțele de menținere a păcii ale ONU au aruncat ape uzate infectate într-un râu. Peste 9.000 de persoane au murit din cauza bolii, iar aproximativ 800.000 s-au îmbolnăvit.