Meteorologii americani așteaptă mai multe uragane majore în acest an
Meteorologii guvernamentali americani se așteaptă la un sezon mai periculos de furtuni în Atlantic în acest an, ridicând perspectivele privind uraganele din Atlantic din cauza temperaturilor ridicate de la suprafața mării.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA a prognozat 14-21 de furtuni, dintre care 6-11 ar putea deveni uragane cu vânturi cu viteze de 119 km/h sau mai mari. Între două și cinci dintre aceste uragane ar putea deveni evenimente majore cu vânturi susținute de peste 179 km/h, a precizat NOAA.
În luna mai, NOAA preconiza între 12-17 furtuni, 5-8 uragane și unul până la patru uragane majore. Sezonul din Atlantic durează până la sfârșitul lunii noiembrie.
Un sezon mediu în Atlantic are 14 furtuni, șapte uragane și trei uragane majore, potrivit Reuters.
Mai multe uragane majore, așteptate în SUA
„Temperaturile de suprafață ale mării atlantice, care au atins recorduri de căldură, vor contrabalansa probabil condițiile atmosferice de obicei limitative asociate cu evenimentul El Nino în curs de desfășurare”, a transmis NOAA.
El Nino, un sistem meteorologic care se formează din temperaturile calde de la suprafața oceanului în centrul și estul Pacificului, crește forfecarea verticală a vântului, diminuând sau destrămând furtunile tropicale.
Dar furtunile nu au fost neobișnuit de frecvente până acum.
Incendii de vegetație
„Acest sezon este, de fapt, chiar în grafic”, a declarat Jim Foerster, meteorolog șef la DTN, un furnizor de servicii de date agricole, energetice și meteorologice. „În mod normal, avem a patra furtună pe 14 august și primul uragan pe 11 august, iar noi suntem la 4 furtuni și un uragan”, a spus Foerster.
Din cauza vânturilor din Pacific au fost alimentate incendii de vegetație violente în Hawaii în această săptămână. În mod normal, Hawaii prezintă un risc crescut de ciclon tropical în anii El Nino.
Este prea devreme pentru a spune dacă El Nino a contribuit la formarea și intensitatea uraganului Dora, a declarat Chris Hewitt, director al serviciilor climatice la Organizația Meteorologică Mondială.