O balenă antică din Peru ar putea fi cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ. Oamenii de știință analizează fosilele descoperite în Peru ale unei balene care a trăit în urmă aproximativ 40 de milioane de ani.
Balena numită Perucetus colossus sau „balena colosală peruană” a trăit în urmă cu 38-40 de milioane de ani, în epoca Eocenului. Perucetus este uriașă și ar fi putut depăși masa balenei albastre, considerată mult timp cel mai greu animal înregistrat vreodată, potrivit Reuters.
Cercetătorii au estimat că Perucetus avea o lungime de aproximativ 20 de metri și o greutate de până la 340 de tone. Dacă se confirmă, masă ar depăși orice alt animal cunoscut, inclusiv balena albastră de astăzi și cei mai mari dinozauri.
„Caracteristica principală a acestui animal este cu siguranță greutatea extremă, ceea ce sugerează că evoluția poate genera organisme care au caracteristici care depășesc imaginația noastră”, a declarat paleontologul Giovanni Bianucci de la Universitatea din Pisa, Italia, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature.
Scheletul parțial al lui Perucetus a fost excavat într-un deșert din sudul Peru. Nu au fost găsite resturi craniene sau dentare, ceea ce face ca interpretarea dietei și a stilului de viață să fie mai dificilă. Cercetătorii cred că Perucetus nu era un prădător activ, ci un animal care se hrănea la fundul apelor de coastă puțin adânci.
„Din cauza scheletului său greu și, cel mai probabil, a corpului său foarte voluminos, acest animal era cu siguranță un înotător lent. Mi se pare, în acest stadiu al cercetărilor noastre, că este un fel de gigant pașnic, un pic ca un lamantin supradimensionat. Trebuie să fi fost un animal foarte impresionant, dar poate nu atât de înfricoșător”, a declarat paleontologul Olivier Lambert de la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale din Bruxelles.
Balenele au evoluat în urmă cu peste 50 de milioane de ani, pornind de la mamifere care trăiau pe uscat.