Ritmul economiei în zona euro s-a redus drastic în iulie. Ce înseamnă asta?
Reducerea ritmului activităţilor economice în zona euro probabil s-a accentuat la începutul trimestrului al treilea din 2023, în contextul în care o evaluare din mediul de afaceri sugerează restrângerea economiei, informează cotidianul Financial Times.
Indexul managerilor privind achiziţiile (HCOB PMI), o evaluare privind activităţile companiilor din zona euro, a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, după scăderi accentuate înregistrate în iulie în sectoarele serviciilor şi producţiei.
Rezultatele probabil vor conduce la intensificarea apelurilor adresate Băncii Centrale Europene (BCE) în sensul opririi majorărilor dobânzii de referinţă după decizia aşteptată săptămâna aceasta.
„Economia zonei euro probabil va avansa şi mai mult spre contracţie”
Euro a scăzut cu 0,5% în raport cu dolarul, la nivelul de 1,107$, iar valoarea obligaţiunilor germane cu termen de doi ani a scăzut cu 6,5%, la nivelul de 3,03%, în contextul în care investitorii speră să nu mai fie noi majorări ale dobânzii de referinţă după cea de 0,25%, aşteptată joi.
Prin scăderea la 48,9, de la 49,9 în iunie, indexul PMI se află şi mai mult sub limita de 50 de puncte, care distinge contracţia economică de extindere, ceea ce generează temeri privind o potenţială recesiune în zona euro după două trimestre de scădere economică uşoară.
„Economia zonei euro probabil va avansa şi mai mult spre zona de contracţie în următoarele luni, în contextul în care sectorul serviciilor continuă să îşi piardă forţa”, afirmă Cyrus de la Rubia, economist-şef la Banca pentru Comerţ din Hamburg. Analistul atrage atenţia şi asupra „probabilităţii mari” ca Germania să intre în recesiune în a doua jumătate a anului.