Milioane de e-mailuri militare americane au fost trimise din greșeală în Mali, un aliat al Rusiei, din cauza unei mici erori de tastare.
E-mailurile destinate domeniului „.mil” al armatei americane au fost trimise ani de zile către această țară din Africa de Vest, care se termină cu „.ml”.
Unele dintre e-mailuri ar fi conținut informații sensibile, cum ar fi parole, fișe medicale și itinerariile unor ofițeri de rang înalt. Pentagonul a declarat că a luat măsuri pentru a rezolva problema.
Potrivit Financial Times, care a relatat prima dată povestea, antreprenorul olandez Johannes Zuurbier a identificat problema în urmă cu mai bine de 10 ani.
Din 2013, el a avut un contract pentru a gestiona domeniul țării Mali și, în ultimele luni, ar fi colectat zeci de mii de e-mailuri direcționate greșit.
Niciunul nu era marcat ca fiind clasificat, dar, potrivit ziarului, acestea includeau date medicale, hărți ale instalațiilor militare americane, înregistrări financiare și documente de planificare pentru călătorii oficiale, precum și unele mesaje diplomatice, relatează BBC.
Zuurbier a scris o scrisoare către oficialii americani în această lună pentru a trage un semnal de alarmă. Contractul său cu Guvernul din Mali urma să se încheie în curând, ceea ce înseamnă că „riscul este real și ar putea fi exploatat de adversarii SUA”.
Guvernul militar din Mali urma să preia luni controlul asupra domeniului.
Comunicațiile militare americane care sunt marcate ca fiind „clasificate” și „strict secrete” sunt transmise prin intermediul unor sisteme IT separate, ceea ce face puțin probabilă compromiterea accidentală a acestora, potrivit unor actuali și foști oficiali americani.
Însă Steven Stransky, un avocat care a fost anterior consilier principal al Diviziei de Drept al Serviciului de Informații al Departamentului de Securitate Internă, a declarat că până și informațiile aparent inofensive s-ar putea dovedi utile pentru adversarii SUA, în special dacă acestea includ detalii despre personal.
„Aceste tipuri de comunicări ar însemna că un actor străin poate începe să construiască dosare despre personalul nostru militar, în scopuri de spionaj, sau ar putea încerca să îi determine să dezvăluie informații în schimbul unor beneficii financiare”, a declarat Stransky. „Sunt cu siguranță informații pe care un guvern străin le poate folosi”.
Lee McKnight, profesor de studii informatice la Universitatea Syracuse, a declarat că, în opinia sa, armata americană a fost norocoasă că problema i-a fost adusă în atenție și că e-mailurile au fost trimise către un domeniu folosit de guvernul din Mali, și nu către infractori cibernetici.
El a adăugat că „typo-squatting” – un tip de criminalitate cibernetică care vizează utilizatorii care scriu greșit un domeniu de internet – este ceva obișnuit.
Contactat de BBC, un purtător de cuvânt a declarat că departamentul de apărare este conștient de această problemă și că aceasta este luată în serios.