Franța a adoptat o lege ce permite muzeelor să restituie operele de artă furate de naziști
Adunarea Națională franceză a votat în unanimitate, la 29 iunie 2023, adoptarea unei noi legi care permite instituțiilor publice să returneze obiectele din colecțiile lor care au fost furate de naziști, simplificând procesul laborios de restituire.
Noul cod al patrimoniului stabilește un cadru prin care colecțiile publice să restituie obiectele și operele de artă moștenitorilor proprietarilor evrei, fără a fi nevoie de adoptarea unei legislații individuale pentru fiecare caz în parte, așa cum era procedura anterior. Legislația cuprinde bunurile culturale despre care s-a dovedit că au fost furate sau predate fără voia lor între 30 ianuarie 1933 și 8 mai 1945.
Ministerul francez al Culturii estimează că aproximativ 100.000 de opere de artă au fost confiscate „în contextul persecuțiilor antisemite” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Până în prezent, obiectivele de restituire au fost împiedicate de codul de patrimoniu al Franței, care clasifică colecțiile muzeale ca fiind „inalienabile”.