Un vierme denumit după un comediant, din încrengătura Nemertea, care a fost descoperit de un biolog marin de la Universitatea Clemson (SUA) în urmă cu cinci ani afectează performanța reproductivă a homarilor Panulirus argus, o specie critică în Marea Caraibilor și în Golful Mexic.
Antonio Baeza, profesor asociat la Departamentul de Științe Biologice, a descoperit noul vierme în timp ce cerceta comportamentele parentale ale homarului Panulirus argus din Florida Keys. Baeza a numit viermele Carcinonemertes conanobrieni după comediantul Conan O’Brien, datorită caracteristicilor sale fizice: un corp lung și palid, cu o ușoară nuanță de portocaliu.
Acest vierme denumit după un comediant a fost găsit în largul coastelor Indiilor Columbiene și de Vest.
Homarii Panulirus argus, care au țepi îndreptați înainte care le acoperă corpul, trăiesc în apele tropicale și subtropicale ale Oceanului Atlantic până la Carolina de Nord, precum și în Marea Caraibilor și în Golful Mexic. Acești homari sunt una dintre cele mai semnificative din punct de vedere ecologic și cele mai profitabile specii din Caraibe.
Ieșirile la țărm ale acestor homari au scăzut în ultimul deceniu. Oamenii de știință nu știu exact de ce, deși au identificat mai multe posibilități: pescuitul excesiv, scăderea calității apei, schimbările climatice globale și degradarea mediului, informează Eurek Alert.
Un nou studiu publicat în revista BMC Zoology arată că viermele descoperit de Baeza poate fi și el un factor.
Pescarii au prins 90 de homari purtători de ouă în apropiere de Pueblo Viejo, Magdalena, Columbia, pentru a determina dacă C. conanobrieni a afectat mortalitatea embrionilor, fecunditatea și reproducerea la femele.
Dintre cei 90 de homari, aproape 88% aveau fie viermi, fie chisturi de viermi și mase de ouă.
Mortalitatea embrionară, indicată de capsule goale și embrioni morți, a variat între 0% și 43,81% la femelele infectate. Mortalitatea embrionară a fost absentă la femelele neinfectate.
Cercetătorii au confirmat, de asemenea, că prezența viermelui a afectat reproducerea.
„Efectul parazitului variază de la o femelă la alta. Unele pot fi puternic afectate; altele nu neapărat. Încă nu știm de ce. Știm că prădătorul de ouă afectează nivelul populației, dar nu putem spune încă în ce măsură, dacă va fi rău sau devastator, deoarece încă nu avem aceste date”, a spus Baeza.
Viermii Carcinonemertes au fost responsabili pentru colapsul pescuitului de crustacee de pe coasta de vest a Americii de Nord.
Homarii Panulirus argus sunt vitali pentru ecosistemul marin, deoarece sunt pradă pentru mulți prădători, incluzând rechini, pești mari, cum ar fi Grouperul și bibanul, țestoase și caracatițe. Homarii sunt și ei prădători și mănâncă melci, crabi și scoici. Scoicile fac parte dintr-un lanț trofic diferit, așa că atunci când homarii le mănâncă, leagă lanțurile trofice și fluxul de energie din întregul ecosistem.
„O întreagă industrie și comunități de coastă de-a lungul întregului bazin al Caraibilor depind de această specie”, a spus Baeza.
Baeza a spus că dacă cercetătorii pot înțelege prevalența prădătorului de ouă și efectele acestuia, o abordare de modelare ar putea prezice viitoare veniri ale homarilor și i-ar putea informa pe cei care gestionează pescuitul pentru a minimiza efectele adverse.
Imagini cu o „albină vrăjitoare”, surprinse în emisiunea „Wild Isles” cu David Attenborough
Peștii sunt capabili să evalueze dezinformarea pentru a evita o reacție excesivă
Gândacii „sug apă cu fundul” pentru a rămâne hidratați, iar cercetătorii au aflat cum reușesc asta
Cel mai mare rechin alb din lume este Deep Blue, o femelă de peste 6 metri lungime