Sonda europeană Euclid, lansată cu succes la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9
Sonda europeană Euclid a fost lansată astăzi, 1 iulie 2023, într-o misiune prin care va ajuta la dezvăluirea Universului întunecat.
ACTUALIZARE ORA 18:16 Sonda europeană Euclid a decolat la bordul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX.
„Decolare pentru detectivul Universului întunecat care încearcă să dezvăluie natura materiei și energiei întunecate”, a transmis Agenția Spațială Europeană (ESA) la scurt timp după lansare.
Separarea de racheta SpaceX a decurs conform planului și a avut loc la câteva minute după lansare, iar Euclid a fost expusă la spațiul cosmic pentru prima dată.
Lansarea sondei europene poate fi urmărită mai jos:
Sursa: YouTube
Euclid, „un vânător” al materiei și energiei întunecate, este programat să fie lansat de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Florida, SUA, la bordul unei rachete Falcon 9 de la SpaceX, sâmbătă, 1 iulie, la ora 18:11 (ora României).
Sonda Euclid va cartografia extinderea și influența Universului întunecat, într-un grad mai mare decât oricând, cu numeroase implicații: cum a evoluat Universul la începuturile sale, cum s-au unit galaxiile și de ce accelerează expansiunea Universului, potrivit Space.com.
Euclid va observa obiecte extrem de îndepărtate din spațiul cosmic
„Energia și materia întunecată se dezvăluie prin schimbările destul de subtile pe care le fac în ceea ce privește aspectul obiectelor din Universul vizibil. Altfel, nu știm nimic despre acestea”, a spus René Laureijs, cercetător de proiect la Euclid.
Laurejis a indicat un fenomen precum lentila gravitațională, care aduce la vedere obiecte îndepărtate prin efectele gravitaționale ale unui obiect mare din prim-plan (cum ar fi o galaxie). Euclid va putea vedea aceste obiecte mai bine decât a făcut-o orice alt observator înainte, având în vedere că va funcționa în spațiul cosmic. Sonda va fi trimisă la punctul Lagrange 2 (L2), un punct de gravitație din apropierea Soarelui și a Pământului.
„Câmpul vizual al telescopului este foarte mare dacă ar fi să-l comparăm cu Telescopul Spațial Hubble și uriaș comparativ cu Telescopul Spațial James Webb (JWST)”, a declarat Will Percival, coordonatorul științific principal al misiunii spațiale Euclid de la Universitatea Canadiană din Waterloo.
Primele imagini făcute de Euclid, dezvăluite peste câteva luni
Perioada de punere în funcțiune a lui Euclid va dura aproximativ opt luni, inclusiv un tranzit de o lună spre L2, aceeași orbită ca și Telescopul Webb.
Operând în condiții gravitaționale stabile, care să minimizeze consumul de combustibil, Euclid își va testa cu atenție instrumentele și sistemele înainte să fie certificat pentru operațiuni complete undeva în jurul lunii aprilie 2024, presupunând că lansarea va avea loc la timp și că punerea în funcțiune va decurge conform planului.
Primele imagini făcute de Euclid vor fi dezvăluite după câteva luni mai târziu și, uneori, în timpul perioadei de punere în funcțiune, a spus Percival.
Funcționarea lui Euclid este programată pentru o perioadă de cel puțin șase ani
Cercetătorii nu au dorit să dezvăluie deocamdată ce anume va observa sonda Euclid, dar Percival a spus că „faza de verificare a performanței” punerii în funcțiune va include imagini cu „obiecte apropiate bine-cunoscute”, pentru a vedea cum se comportă Euclid în comparație cu observatoarele terestre ce efectuează de obicei studii privind energia întunecată.
Misiunea Euclid este programată pentru cel puțin șase ani.
Vă mai recomandăm și:
Spațiul modifică expresia genelor, iar asta îi predispune pe astronauți la infecții
Telescopul Webb a detectat pentru prima dată o moleculă crucială pentru viață
Tot ce poate n-ai știut despre Challenger Deep, cel mai adânc punct de pe Pământ