Home » D:News » Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?

Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?

Cât de periculoasă este „pofta de sărat”?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.06.2023

Cu toții știm ce presupune „pofta de dulce”, însă mai puțini dintre noi cunosc faptul că există și „poftă de sărat”, care produce, la rândul său, efecte în organismul nostru. Chiar și așa, vrem mai mult cu fiecare îmbucătură.

Atenționările cu privire la evitarea consumului excesiv de sare sunt promovate inclusiv prin spoturi publicitare promovate de autorități, iar printre efectele provocate de cantitățile mari se numără creșterea tensiunii arteriale, dar și problemele cardiace sau cele de la nivelul rinichilor.

Totuși, sarea nu este la loc de cinste în ce privește răsfățul, deși multă lume ar alege chipsurile în detrimentul ciocolatei.

Gustările sărate par inofensive

Și pentru că gustările sărate par inofensive, nici nu chemăm „poliția gustărilor” pentru a limita consumul, așa cum procedăm în cazul zahărului.

Pofta de alimente sărate este una aparte, spre deosebire de cea pentru dulce, deoarece apetitul nu are implicații hormonale, așa cum se întâmplă în cazul zahărului, potrivit The Guardian.

Chiar și în aceste condiții, sarea chiar produce anumite efecte la nivelul palatului din cavitatea bucală: cu cât mâncăm mai mult, cu atât vrem și mai multe astfel de înghițituri.

De unde provine 80% din cantitatea de sare pe care o consumăm?

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 80% din cantitatea de sare pe care o consumăm provine de la alimentele gata procesate – de aceea, sfatul pentru limitarea sării din dietă este acela de a nu mai mânca preparate care nu au fost gătite de noi.

„În ce privește sarea, îngrijorarea se referă și la grăsimea folosită, de multe ori, pentru diferite combinații – de exemplu chipsuri sărate, cartofi prăjiți sau mâncarea de tip fast food. Alimentele gata preparate sunt, de cele mai multe ori, cele mai periculoase în ce privește sarea pe care o ascund. Orice conține arome, dacă nu conțin condimente sau ierburi, cel mai probabil au multă sare. De aceea, crește pofta pentru ele. Combinația dintre sare și grăsimi din aceste alimente este cea care provoacă probleme cu colesterolul. De aceea, sarea pe care oamenii o adaugă în mâncarea gătită de la zero este mai puțin îngrijorătoare”, a spus nutriționistul Sam Bloom.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Comanzi mereu mâncare? Iată de ce ar trebui să-ți faci griji

Un efect neașteptat are loc atunci când vedem imagini cu mâncare pe Internet

Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?

Ce facem atunci când o muscă aterizează pe mâncarea noastră?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului Webb
Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului Webb
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO
Pregătiri pentru război în Europa: Țara care va găzdui 800.000 de militari NATO
Cum a intoxicat propaganda nazistă România
Cum a intoxicat propaganda nazistă România
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Disneyland Paris a introdus prețuri dinamice pentru biletele de intrare
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de naziști
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop anume”
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate organică senzuală în care poți amesteca ingrediente”
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul: este o activitate ...
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o problemă veche de 10 ani
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”