Cum a ajuns Ghana groapa de gunoi pentru hainele uzate din întreaga lume?
Ghana importă în jur de 15 milioane de obiecte vestimentare uzate, numite de localnici „hainele moarte ale oamenilor albi” sau obroni wawu.
Cantitatea uriașă de haine ajunge săptămânal în această țară.
De altfel, în anul 2021, Ghana a importat haine purtate în valoare de 214 milioane de dolari, ceea ce i-a adus titlul de cel mai mare importator din lume.
Unde ajung „hainele moarte ale oamenilor albi”?
Hainele sunt donate de state precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și China. Aceste haine sunt vândute importatorilor și exportatorilor, care le comercializează apoi în zone precum piața Kantamanto din capitala Accra, una dintre cele mai mari piețe de obiecte vestimentare uzate. Kantamanto este un complex vast, care cuprinde mii de standuri îngrămădite și pline cu haine. Aici pot fi găsite articole de la companii precum H&M, Levi Strauss, Tesco, Primark, New Look, dar și multe altele.
Iar pe măsură ce industria fast fashion a căpătat și mai multă amploare (hainele ieftine cumpărate și apoi abandonate pentru că se schimbă rapid tendințele), volumul de obiecte vestimentare care ajung în această piață din Ghana a crescut, dar calitatea a scăzut, potrivit The Guardian.
Jacklyn Ofori Benson este una dintre cei aproximativ 30.000 de oameni care se întrețin din activitatea din această piață. Într-una dintre dimineți, ea a fost furioasă pentru că balotul pe care l-a primit era plin de blugi pătați,
„Balotul de astăzi a fost foarte, foarte scump. Cele mai multe dintre cele 230 de itemi erau gunoaie. Am observat multe pete de sânge și sunt furioasă că a trecut să arunc totul.
Câmpurile pline cu haine, imagini apocaliptice
Activiștii susțin că aproximativ 40% dintre hainele de aici devin deșeuri. Unele sunt colectate de către operatorii specializați, altele sunt arse la marginea pieții, însă restul este abandonat pe câmpuri. Rezultatul acestei situații este unul sumbru: la 3 kilometri distanță de piață se află comunitatea Old Fadama care era, odinioară, una înfloritoare – astăzi pare un loc desprins din filmele apocaliptice.
„Așa cum este acum… nici nu mă pot apropia. Pare o groapă a morții. Oamenii obișnuiau să pescuiască în laguna din apropiere, erau multe bărci cu oameni care depindeau de această lagună. Ultimii 10 ani au fost nebuni (în privința deșeurilor, n.r.). Este foarte supărător”, spune un localnic.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Inginerii experimentează cu un laser care să curețe orbita de gunoi spațial
Inteligența Artificială îi va prinde pe cei care aruncă gunoiul din mașină
Doi cosmonauți ruși, prinși în flagrant în timp ce aruncă gunoi în spațiu
Oamenii au lăsat o cantitate uriașă de gunoi pe Marte, deși nu au pășit niciodată pe Planeta Roșie