Parlamentul European a făcut primul pas în reglementarea Inteligenței Artificiale
Parlamentul European a votat Legea privind Inteligența Artificială (AI) cu 499 de voturi pentru, 29 împotrivă și 93 de abțineri, potrivit unui comunicat de presă al organizației.
Declarația spune că „normele ar asigura că dezvoltarea și utilizarea AI în Europa sunt pe deplin în conformitate cu drepturile și valorile UE, inclusiv supravegherea umană, siguranță, confidențialitatea, transparența, nediscriminarea și bunăstarea socială și de mediu”, potrivit Interesting Engineering.
UE a mai subliniat în continuare ceea ce constituie practici interzise privind AI, ceea ce este considerat AI cu risc ridicat, precum și obligațiile de uz general privind AI. De asemenea, organizația a promis să continue să stimuleze inovația în timp ce drepturile cetățenilor sunt protejate.
Răspunsul Europei la riscurile Inteligenței Artificiale
Odată ce statele membre își vor încheia negocierile cu privire la Legea privind AI, noile reglementări amănunțite ar putea afecta în mod dramatic supravegherea biometrică, confidențialitatea datelor și dezvoltarea AI în cadrul Uniunii Europene.
Legea ar putea fi finalizată și pus în aplicare până la sfârșitul anului 2023.
„Toți ochii sunt pe noi. În timp ce marile companii de tehnologie trag un semnal de alarmă cu privire la propriile lor creații, Europa a mers mai departe și a propus un răspuns concret la riscurile pe care începe să le prezinte Inteligența Artificială. Dorim ca potențialul pozitiv al AI pentru creativitate și productivitate să fie exploatat, dar vom lupta, de asemenea, pentru a ne proteja poziția și a contracara pericolele la adresa democrațiilor și libertăților noastre în timpul negocierilor cu Consiliul”, a declarat coraportorul Brando Benifei, în urma votului.
Marea Britanie, a treia țară din lume cu un sector tehnologic bogat
Între timp, Marea Britanie a declarat că universitățile din întreaga țară vor beneficia de o investiție semnificativă de 54 de milioane de lire sterline pentru a dezvolta tehnologii de ultimă generație, a spus secretarul în tehnologie, Chloe Smith.
„În ciuda dimensiunii noastre ca stat insular mic, Marea Britanie este un centru de putere al tehnologiei. Anul trecut, Marea Britanie a devenit a treia țară din lume al cărei sector tehnologic valorează un trilion de dolari. Este cea mai mare din Europa și imediat după SUA și China la nivel global”, a spus Smith.
În mai, OpenAi, compania creatoare a lui ChatGPT a anunțat granturi în valoare de 100.000 de dolari pentru oricine are idei bune despre cum poate fi gestionată AI, astfel să ajute în privința erorilor și a altor factori.
Vă mai recomandăm și:
Instagram lucrează la un chatbot cu Inteligență Artificială
Cursa tehnologică dintre China și SUA se intensifică
ChatGPT consumă o cantitate absurdă de apă, arată o nouă cercetare