Oficialii de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) au avertizat că vulcanul Kīlauea din Hawaii, aflat în prezent în erupție, ar putea începe să „scuipe” smog vulcanic și „părul lui Pele”.
Vulcanul, pentru care a fost declarat pentru scurt timp Cod Roșu, a erupt pe 7 iunie a.c., iar de atunci a fost monitorizat îndeaproape. USGS avertizează acum locuitorii că sunt așteptate niveluri ridicate de smog vulcanic, pe măsură ce erupția continuă, potrivit IFLScience.
„Nivelurile ridicate de gaz vulcanic, mai ales vaporii de apă (H2O), dioxidul de carbon (CO2) și dioxidul de sulf (SO2) reprezintă principalul motiv de îngrijorare, deoarece acest pericol poate avea efecte de mare anvergură în aval. Deoarece SO2 este eliberat în mod continuu din vârf în timpul erupției, acesta va reacționa în atmosferă pentru a crea ceața vizibilă cunoscută sub numele de smog vulcanic, în direcția vântului de la Kīlauea”, a transmis USGS într-un comunicat.
De asemenea, USGS a avertizat locuitorii să fie atenți la o apariție mai interesantă, dar periculoasă, cunoscută sub numele de părul lui Pele. Atunci când vulcanii „scuipă” în aer lavă topită, iar aceasta revine la sol, se poate întinde și poate rupe în șuvițe subțiri de sticlă vulcanică, similară firelor de păr. Aceste șuvițe subțiri sunt numite „părul lui Pele”, după zeița hawaiiană a focului și vulcanilor, cu același nume, și nu după fotbalistul Pele.
Părul lui Pele apare atunci când viteza erupției este mai mare, iar atunci când viteza sa este mai mică și firele nu sunt întinse atât de mult, se pot forma lacrimile lui Pele – picături mici de sticlă vulcanică. Părul lui Pele este de obicei atașat inițial de lacrimile lui Pele, dar se desprinde și continuă mai departe prin aer.
„Vânturile puternice pot transporta particule mai ușoare la distanțe mai mari. Locuitorii și vizitatorii ar trebui să reducă la minimum expunerea la aceste particule vulcanice, care pot provoca iritații ale pielii și ochilor”, a precizat USGS.
Oricât de interesant ar părea, specialiștii au recomandat ca oamenii să nu atingă părul lui Pele, deoarece poate fi ascuțit și fragil și se poate înfige în ochi sau în piele.
„Imaginați-vă că inhalați mici așchii de sticlă. Asta este părul lui Pele. Poate inflama și irita orice intră în contact cu el”, a declarat Don Swanson, fost geolog la Observatorul Vulcanic Hawaiian.
Vulcanul rămâne închis pentru public în timp ce erupția continuă.
Erupția vulcanului din Tonga a creat o bulă de plasmă rară în ionosfera Pământului
O insulă vulcanică din Oceanul Indian este locul unui mister geologic
Efectul extrem de profitabil pe care îl au păsările și liliecii pentru recoltele din nordul Peru
Pietrele de la Carnac, așa-numitul Stonehenge al Franței, distruse pentru a face loc unui magazin