Fumul gros de la peste 400 de incendii de vegetație care au izbucnit în Canada a cauzat perturbări pentru mai mulți sateliți de observare a Pământului.
Fumul incendiilor de vegetație din Canada ajunge deasupra nord-estului Statelor Unite în fiecare an, dar adesea trece neobservat, au precizat oficialii NASA. Acesta nu a fost cazul în ultimele zile, timp în care cantități uriașe de fum de la incendiile din Quebec s-au revărsat spre sud, în estul SUA.
„Poluarea cu fum de suprafață de la New York până în regiunea D.C este de departe cea mai semnificativă din iulie 2002, atunci când o situație similară a avut loc cu incendii din Quebec. Acest eveniment rivalizează și, probabil, va depăși poluarea observată în 2002”, a declarat Ryan Stauffer, cercetător în domeniul atmosferei de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland, într-un comunicat.
Fumul a afectat calitatea aerului de suprafață pe care îl respiră zeci de milioane de oameni și a provocat perturbări semnificative în transportul aerian din SUA. Cel puțin 330 de zboruri din întreaga țară au fost întârziate sau anulate, potrivit NBC News.
Iar efectul este atât de extrem încât poate fi văzut chiar și din spațiu, afectând vizibilitatea sateliților concepuți pentru a studia planeta noastră.
Imaginile de pe PlanetScope – o constelație de 130 de sateliți administrată de compania californiană Planet, care monitorizează zilnic suprafața Pământului – au arătat regiuni din America de Nord, de la Shelburne County din provincia canadiană Noua Scoție până la Providence, Rhode Island, acoperite de fum.
„Milioane de locuitori din nord-estul Americii s-au trezit cu o priveliște rezervată de obicei zonelor predispuse la incendii: ceața fără echivoc cu nuanțe portocalii a incendiilor de vegetație”, a precizat Planet într-un comunicat, potrivit Space.com.
Un time-lapse de imagini capturate deasupra Noii Scoții a arătat diferența dintre vederea din spațiu a zonei pe 27 mai și cea de pe 31 mai. Se estimează că incendiul imaginat în time-lapse a mistuit aproximativ 17.000 de hectare.
Pentru unii fani ai spațiului, imaginile vor aduce aminte de fumul văzut deasupra Canadei de pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2016.
Acele imagini, care arătau o pătură groasă de fum de la incendiile de pădure care ardeau în jurul zonei Fort McMurray din Alberta, au fost surprinse de astronautul Tim Peake, de la Agenția Spațială Europeană, în timpul misiunii Expediția 46 a ISS.
Șopârlele care supraviețuiesc incendiilor de vegetație sunt mai vigilente la sunetul flăcărilor
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice
Fructele tropicale sunt vulnerabile la schimbările climatice. Cum le putem ajuta?
O decizie luată de liderii lumii în 1987 a salvat gheața din Arctica, dar nu pentru mult timp