A fost creat robotul care transpiră. Dar cu ce scop?
Deși poate părea doar o simplă idee năstrușnică, robotul care transpiră are un scop bine definit. De ce a fost inventat acest robot?
Faceți cunoștință cu ANDI, un „manechin termic” sensibil la căldură care poate transpira abundent atunci când este cald afară pentru a se răci, așa cum o face un om adevărat. ANDI chiar va gâfâi atunci când este supus unei probleme legate de temperatură.
În ciuda aspectului său respingător, robotul care transpiră are un scop științific. Temperaturile globale cresc, iar metropolele urbane încărcate de beton care captează căldura nu sunt tocmai utile în rezolvarea problemei.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona (SUA) folosesc o versiune special creată a androidului moale ca o modalitate de a măsura efectele pe care le pot avea temperaturile extreme asupra corpului uman.
De ce a fost creat robotul care transpiră?
„Nu vrei să faci aceste teste cu o persoană reală. Nu este etic și ar fi periculos”, a declarat Konrad Rykaczewski, profesor de inginerie mecanică la ASU și cercetător principal al proiectului, pentru ziarul local Arizona Republic.
Ceea ce astăzi este considerată a fi o căldură maximă „ar putea fi doar media în 20 de ani”, a adăugat Rykaczewski, citat de Futurism.
După cum notează studiul, în timp ce manechine similare au fost deja folosite în laboratoarele cu căldură controlată, robotul deținut de ASU este primul cu un „sistem intern de răcire” care îi permite să fie folosit și testat în exterior.
ANDI nu va fi folosit doar pentru a măsura cât de rea ar putea fi viața și sănătatea umană din cauza temperaturilor extreme. Cercetătorii speră și să găsească cu ajutorul manechinului noi modalități de atenuare a căldurii.
„Poate că ar fi trebuit să petreci acele 15 minute în plus la umbră. Poate că ar trebui să te stropim cu apă timp de 20 de minute. Sau poate că este vorba despre o anumită îmbrăcăminte”, a spus Rykaczewski pentru Arizona Republic.
Cine este MaRTy, „prietenul” lui ANDI?
„Ideea este să ne uităm la orice ne-ar putea ajuta dacă trebuie să fim afară sau vrem să ne bucurăm când suntem afară”, a adăugat el.
Cercetătorii speră, de asemenea, că ANDI, care are chiar și „organe” interne modelate după cele umane, va oferi o perspectivă suplimentară asupra deceselor legate de căldură.
„Există situații despre care știm în Vale în care oamenii mor din cauza căldurii și încă nu înțelegem pe deplin ce s-a întâmplat. ANDI ne poate ajuta să ne dăm seama”, a declarat Jennifer Vanos, profesor asociat de sustenabilitate.
ANDI poate fi surprins rătăcind prin campusul ASU împreună cu prietenul său MaRTy, o stație meteo portabilă. Cei doi sunt un fel de C-3PO și R2-D2 ai schimbărilor climatice.
Vă recomandăm să citiți și:
De ce oamenii tind să creadă că încălzirea globală este o minciună?
Erele glaciare ale Pământului au fost influențate de forțe cosmice
Cercetătorii, uimiți de cât de mult ADN uman există în mediul înconjurător