O decizie istorică a Curții Supreme din Nepal ajută la protejarea vieții sălbatice
Un ecologist nepalez a reușit să adreseze o petiție Curții Supreme din Nepal și să obțină un ordin care va asigura o mai bună aplicare a legilor de conservare a vieții sălbatice, inclusiv în rândul elitei și a celor mai puternici oameni din țară.
Petiția a fost înaintată instanței de către Kumar Paudel, un conservaționist și cercetător nepalez care colaborează cu cercetători de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie.
Petiția sa susținea că Guvernul nepalez nu face suficient pentru a lua măsuri împotriva deținerii ilegale de obiecte protejate din fauna sălbatică, cum ar fi pieile de tigru, în special în rândul elitei și al celor mai puternici oameni din țară, potrivit Phys.org.
Legile din Nepal interzic vânarea și folosirea animalelor sălbatice protejate
Petiția sa a evidențiat un caz în care a fost implicat fostul prim-ministru al Nepalului, care a afișat pielea unui tigru bengalez în timpul unui interviu televizat din casa sa.
Nepalul are legi stricte care interzic vânarea și folosirea animalelor sălbatice protejate. Totuși, Paudel a susținut că aplicarea acestor legi revine, în principal, persoanelor mai sărace și marginalizate.
Noul ordin judecătoresc le cere colecționarilor de animale sălbatice să își declare obiectele la guvern, înăsprind astfel legile pentru persoanele care dețin produse din animale sălbatice, adesea ca un simbol al statutului. De asemenea, ordinul obligă guvernul să acționeze în urma rapoartelor privind comerțul și proprietatea ilegală, indiferent de statutul social al infractorului.
Legile de conservare se vor aplica tuturor categoriilor sociale
Acest punct de vedere s-a bazat pe cercetări anterioare, efectuate împreună cu dr. Jacob Phelps de la Centrul de Mediu din Lancaster și dr. Gary Potter de la Facultatea de Drept a Universității Lancaster. Lucrarea lor, „Conservation enforcement: Insights from people incarcerated for wildlife crimes in Nepal” a implicat interviuri cu peste 150 de persoane condamnate pentru infracțiuni împotriva vieții sălbatice.
În urma acestei cercetări, a devenit evident că multe dintre persoanele încarcerate erau sărace, marginalizate și analfabete. Această lucrare a fost, de asemenea, baza pe care instanța din Nepal a recunoscut expertiza lui Paudel și, prin urmare, dreptul său legal de a intenta cauza.
Vă mai recomandăm și:
Singapore renunță la o tradiție veche de 180 de ani
Tigrul tasmanian, dispărut în secolul XX, continuă să îi fascineze pe cercetători
Testele pe animale pentru cosmetice reluate în Regatul Unit după o interdicție de 25 de ani
Un elefant de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să-și desfacă singur bananele