Un urs polar singuratic, izolat pe o întindere de gheață, a devenit o imagine sfâșietoare pentru efectele schimbărilor climatice în Arctica.
Noile modele climatice ale unei echipe internaționale de cercetători prevăd că, în doar zece ani, această creatură emblematică ar putea să nu mai aibă pe ce să stea în cele mai calde luni de vară, potrivit Science Alert.
Asta se întâmplă cu zeci de ani înainte de previziunile modelelor climatice anterioare. Cel de-al șaselea raport al Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC), publicat în 2021, estima o pierdere a gheții marine arctice cel mai devreme până la jumătatea secolului și, posibil, până în 2100. Noul studiu a fost publicat în revista Nature Communications.
Oamenii de știință au criticat aceste proiecții, considerându-le prea conservatoare. Dovezile care apar vin în sprijinul acestor critici și sugerează că previziunile din trecut, cum ar fi cele ale IPCC, au subestimat cu adevărat urgența situației din Arctica.
În 2020, de exemplu, un alt model climatic a prezis, de asemenea, că gheața marină de vară ar putea dispărea în nordul înghețat încă din 2035.
Cel mai nou model se bazează pe datele de observare a gheții marine colectate între 1979 și 2019. Acesta arată în mod clar evenimente semnificative de topire pe tot parcursul anului, care depășesc cu mult variabilitatea naturală și sunt mult mai pronunțate în lunile de vară.
Atunci când cercetătorii din Germania, Coreea de Sud și Canada au proiectat aceste modele în viitor, au descoperit că gheața marină va dispărea în verile arctice începând cu anii 2030, iar acest lucru a fost evident indiferent de numărul de combustibili fosili arși.
„Aceste rezultate subliniază impactul profund al emisiilor de gaze cu efect de seră asupra Arcticii și demonstrează importanța planificării și adaptării la o Arctica fără gheață sezonieră în viitorul apropiat”, au scris cercetătorii.
Nu este ca și cum nu ne-am fi așteptat la acest viitor, dar că sosește mult mai repede decât ne așteptam.
Numai în ultimii 30 de ani, 95% din cea mai veche și mai groasă calotă glaciară din Arctica s-a topit, iar peste 70% din acoperirea actuală este acum „sezonieră”, ceea ce înseamnă că nu rezistă pe tot parcursul verii.
Dacă aceste ultime platforme rămase se topesc, consecințele vor fi grave pentru mai multe animale, precum și pentru alte regiuni decât Arctica.
Acoperirea de gheață marină din emisfera nordică joacă un rol crucial în climatul global, deoarece reflectă lumina Soarelui. Pierderea acesteia ar putea avea un impact asupra temperaturilor și curenților oceanici la nivel global.
Timp de decenii, oamenii de știință au privit cu îngrijorare cum Arctica se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii.
Peștii polari au o rată de mortalitate scăzută, fapt ce le permite să depună mai multe ouă
Cum vrea Australia să protejeze peste 100 de plante și animale în pericol de dispariție?
Încălzirea globală va expune miliarde de oameni la temperaturi fără precedent
O nouă lege garantează dreptul la viață pentru țestoasele marine din Panama