O echipă de cercetători și voluntari de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, SUA a descoperit un vechi „cimitir de elefanți” care conține rămășițele fosilizate ale unui strămoș dispărut.
Descoperirea ar putea oferi, de asemenea, cel mai mare specimen cunoscut descoperit vreodată în statul Florida.
În urmă cu aproximativ 5,5 milioane de ani, mai multe gomphotheres, un strămoș dispărut al elefanților, au murit în jurul unui râu preistoric dispărut în ceea ce este astăzi nordul Floridei. Deși este probabil ca animalele să fi murit în momente diferite, la câteva sute de ani distanță, corpurile lor au sfârșit totuși în același loc.
La vremea respectivă, echipa a găsit părți din scheletele de gomphothere în Montbrook Fossil Dig, ceea ce nu era nimic deosebit.
Fragmente și oase izolate fuseseră găsite acolo în trecut, așa că nu existau motive să suspecteze că se întâmplă ceva neobișnuit. Apoi, câteva zile mai târziu, voluntarii au dezgropat ceea ce părea a fi un picior uriaș.
Lucrările ulterioare au dezvăluit că era vorba de un ulna și un radius aparținând unui gomphothere uriaș. În curând, au recuperat un schelet întreg. A fost o descoperire extrem de interesantă pentru echipă.
„Aceasta este o descoperire unică în viață”, a declarat Jonathan Bloch, curator al paleontologiei vertebratelor la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, într-un comunicat.
„Este cel mai complet schelet din această perioadă din Florida și printre cele mai bune din America de Nord”, a adăugat Bloch.
La scurt timp, însă, a devenit clar că animalul decedat nu era singur. În cele din urmă, echipa a recuperat schelete întregi de la un adult și de la cel puțin șapte pui de elefanți.
Este nevoie de mai multă muncă înainte ca echipa să poată determina cu exactitate dimensiunile animalelor, dar Bloch crede că specimenul adult avea o înălțime de aproximativ 2,4 metri – cu colții săi, craniul măsoară peste 2,7 metri lungime.
Asta înseamnă aproximativ mărimea unui elefant african modern și reprezintă un record pentru un specimen local de gomphothere, scrie IFL Science.
„Elefanții moderni călătoresc în turme și pot fi foarte protectori cu puii lor”, a explicat Rachel Narducci, managerul colecției de paleontologie a vertebratelor de la Muzeul din Florida,„dar nu cred că aceasta a fost o situație în care au murit toți deodată. Se pare că membrii uneia sau mai multor turme au rămas blocați în acest loc în momente diferite”.
Un elefant care ar fi ucis mai mulți oameni a fost mutat într-o rezervație de tigri
Elefanții de mare dorm doar două ore pe zi, arată noi cercetări
Un elefant de la grădina zoologică din Pakistan a murit la doar 17 ani
Elefanții sălbatici par să fi fost domesticiți, dar nu de oameni