Soluția olandeză pentru oboseală care a atras atenția întregii lumi
„Niksen”, o tendință olandeză de bunăstare care se referă la a nu face nimic, a depășit limitele țării de origine și a atras atenția întregii lumi.
Asta pentru că „niksen” pare a fi metoda perfectă de gestionare a stresului sau de recuperare din burnout.
Cum practică olandezii „niksen”
Haga are 11 kilometri de coastă, cu nisip fin și cu plaje liniștitoare unde, în timpul verii, localnicii se bucură de soare, se plimbă sau merg cu bicicleta, apoi se așază, citesc sau discută cu prietenii. Dar, foarte des, ei practică „niksen”.
Trendul din Olanda „niksen” vine de la cuvântul „niks”, care înseamnă „nimic” și presupune, simplu, statul degeaba. Acesta a atras atenția celorlalte state ale lumii în 2019 ca fiind o modalitate la îndemână pentru eliminarea stresului sau recuperarea după un episod de burnout. În acel an, multă lume se plângea din cauza epuizării și a depresiei provocate de volumul mare de muncă, mulți căutând soluții.
În vreme ce conceptul de „mindfulness” (sănătate mintală) se referă la ne bucura de prezent, niksen presupune doar să „fim” și să lăsăm mintea să zboare unde vrea ea, notează BBC.
De ce „niksen” ne ajută să fim mai productivi
Acest concept este cu atât mai binevenit, cu cât încercăm, încet, să ne revenim după restricțiile impuse în pandemie. În paralel, munca pe care o desfășurăm este mai stresantă decât niciodată, iar generația tânără reușește cu greu să găsească un echilibru serviciu – viață personală.
„Viețile noastre și serviciul nostru au devenit, în mod gradual, tot mai complexe. Tindem să petrecem mult timp în fața calculatoarelor și este multă presiune noi, pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră – fie la locul de muncă, fie în ce privește așteptările părinților, fie în social media. Este multă presiune”, a explicat psihologul Thijs Launspach.
În mod paradoxal, „niksen” ne poate ajuta să fim mai productivi, iar motivul este unul cât se poate de simplu: pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină la treabă cu o capacitate de concentrare mai mare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
De ce este imposibil să eliminăm în totalitate fenomenul de burnout?
Cele mai frecvente cauze ale stărilor de apatie și oboseală din timpul iernii, explicate de experți
Peste 9 din 10 români de la oraş suferă de oboseală. Care sunt simptomele şi ce se poate face